- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

DF: Protesti 2015. simbol borbe za slobodnu Crnu Goru

© Nebojša PopovićKonferencija za štampu Demokratskog fronta
Konferencija za štampu Demokratskog fronta - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Protesti Demokratskog fronta (DF) 24. oktobra 2015. godine ostaće simbol borbe za slobodnu Crnu Goru i nakon njih više ništa nije bilo isto, ocenili su lideri tog političkog saveza Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević.
Oni su u zajedničkoj izjavi povodom godišnjice protesta naveli da DF tada nije imao podršku drugih opozicionih stranaka, ali da je imao snažnu podršku naroda koji „kako tada tako i danas, stoji uz one koji ga nikad nisu izdali i izneverili“.
DF je, kako su kazali njegovi lideri, i pre toga bio simbol borbe protiv Demokratske partije socijalista (DPS), a da se nakon protesta znalo da se borba može završiti jedino obaranjem poslednje diktature u Evropi.
Mandić, Medojević i Knežević, rekli su da se DF na tim protestima borio za osnovne demokratske principe – prelaznu vladu, čišćenje biračkog spiska, za organizaciju prvih poštenih izbora u Crnoj Gori.
Prema njihovim rečima, za razliku od protesta DF-a, nedavno se videlo na koji način i sa kojim motivima su održani protesti bivšeg režima, koji je danas opozicija.

„Tu je bilo svega osim demokratskih zahteva, a njihova svrha je bila rušenje države Crne Gore, njenog ustava, obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da se građanima oduzme osnovno pravo da prisustvuju jednom značajnom verskom događaju. To je ono što čini ogromnu razliku između protesta DF-a i ovih na Cetinju koje je organizovala bivša režimska klika“, smatraju lideri DF-a.

„Protesti DF-a 24. oktobra 2015. godine ostaće simbol borbe za slobodnu Crnu Goru, oni su prekretnica, nakon njih više ništa nije bilo isto“, ocenili su lideri DF-a.
Kako su rekli Mandić, Medojević i Knežević iz oktobra 2015. godine bili su i signal da mafija i režim svom snagom krenu na DF kako bi umanjili njihov otpor.
„Pa je upregnuto kriminalno tužilaštvo i sudstvo, montiran lažni državni udar i čitav niz drugih procesa protiv lidera, funkcionera i članova DF-a“, navode Mandić, Medojević i Knežević.
Oni su kazali da DF nije ustuknuo, da se nije pokolebao ni nakon policijskog terora, prebijanja, trovanja, hapšenja, montaža i podmetanja, nego da je čak i iz te pozicije nastavio da pritiska i napada režim, sve do konačne pobede 30. avgusta.
„Na svakom mestu, od ulice do sudnica i skupštinske sale, pružali smo otpor, i taj kontinuitet borbe i nepokolebljivosti utabao je put za konačnu pobedu opozicije. Međutim, režim je pobeđen, ali nije srušen“, ocenili su Mandić, Medojević i Knežević.
Na DF-u je, kako su rekli, da dovrši taj posao.
„Jer sudeći prema onome što gledamo u proteklih godinu, to ne može uraditi Krivokapićeva vlada, u kojoj nema DF-a, a u kojoj su i neki koji su do juče bili uz DPS i satelite“, rekli su Mandić, Medojević i Knežević.
Oni su kazali da bivši režim mora biti pobeđen tako da više nikad ne bude u mogućnosti da otme državu i kriminalizuje društvo.
Mandić, Medojević i Knežević istakli su da je to obaveza i obećanje pred desetinama hiljada onih koji su uvek bili uz njih i pred onima koji više nisu sa njima, a koji su bili u prvim redovima borbe za slobodnu Crnu Goru.
„Zato će 24. oktobar trajati sve dok ne ostvarimo njegove tekovine i dok u političku prošlost ne pošaljemo i političko-kriminalnu organizaciju Mila Đukanovića, ali i one koji se kolebaju, kalkulišu i ne pokazuju odlučnost u toj borbi“, rekli su Mandić, Medojević i Knežević.
Lider DF-a su se posebno zahvalili ljudima koji, kako su naveli, sve ove godine slijedili politiku Fronta, a većina čeka da se ispravi nepravda i diskriminacija koju je sprovodila bivša vlast.
Mandić, Medojević i Knežević smatraju da je posebno srpski narod prošao tešku golgotu i očekivao je da nova Vlada ispravi bar dio tih nepravdi.

„Iz razgovora sa tim ljudima saznajemo da oni kojima smo dali mandat da sastave Vladu ne samo da ništa nisu uradili, nego ove junake te velike borbe ne žele da prime čak ni na razgovor u one kabinete u koje su se nezasluženo uselili nakon velike narodne pobede“, istakli su Mandić, Medojević i Knežević.

Oni su rekli da, kolika je nezahvalnost vlade prema onima koji su doneli promene, govori i činjenica da su oni koji su taj narod mučili, prebijali i trovali 24. oktobra 2015. napredovali u sektoru bezbednosti i pokrivaju odgovorne pozicije, umesto da budu trajno uklonjeni iz službe, kao i njihovi nalogodavci iz politike, prenosi RTCG.
„Ovakvo stanje je neodrživo i danas na šestu godišnjicu velikih protesta dužni smo da im poručimo da će zaslužena pravda koju decenijama čekaju uskoro biti dostižna“, zaključili su Mandić, Medojević i Knežević.
Lideri Demokratskog fronta  - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
REGION
DF: Abazović insistira na formiranju političke Vlade u kojoj Krivokapić nije premijer
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala