- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crnogorsko tužilaštvo se oglasilo o Krivokapićevim tvrdnjama da je spremano njegovo hapšenje

© Foto : Sputnjiku ustupila Vlada Crne Gore Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore utvrdilo je da nema dokaza da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić imao nameru da uhapsi premijera Zdravka Krivokapića ukoliko u Beogradu potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.
Ocenjeno je da Katnić u ovom slučaju nije počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, niti bilo koje drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, preneo je Dan.
Predmet je formiran nakon što je premijer 10. juna, gostujući na TV Vijesti, izjavio da je glavni specijalni tužilac pripremao njegovo hapšenje ako potpiše Temeljni ugovor sa SPC u Beogradu. Ova izjava je od strane SDT-a tretirana kao usmena krivična prijava protiv Katnića zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Krivokapić bio ubeđen da mu je spremano hapšenje zbog Temeljnog ugovora

Predsednik Vlade Crne Gore je 12. avgusta dao izjavu tim povodom, kada je saopštio da u potpunosti ostaje pri izjavi koju je dao u televizijskoj emisiji. Naglasio je da je to rekao nakon brojnih konsultacija koje je imao sa saradnicima sa kojim neposredno sarađuje.
Dodao je da su oni opservacije su vršili s obzirom na veliku medijsku hajku koja se dešavala tih dana u junu, a odnosila se na nepotpisivanje Temeljnog ugovora, pa su iz tih razloga i neke takve informacije njemu bile dostupne.
Imajući u vidu poverenje koje ima u ljude sa kojima je razgovarao i koji su bili u njegovom neposrednom okruženju, smatrao je da su te informacije tačne, iako su mu tada, a i sada, izgledale neverovatne. Tu informaciju je dobio od više sagovornika, pa je i zaključak na osnovu takvih informacija saopštio javnosti. Zdravko Krivokapić je rekao i da nije dobio nijedan zvanični dokument od bilo koje institucije i od bilo koga iz neke institucije iz Crne Gore i inostranstva. S obzirom na brojnost kontakata koje ima, istakao je da ne može označiti bilo koga pojedinačno da je rekao da mu se sprema hapšenje.

Policija i ANB bez podataka

U odluci SDT-a naglašeno je da u dopisu koji im je dostavljen iz Uprave policije stoji da taj organ ne raspolaže podacima i informacijama da je glavni specijalni tužilac pripremao hapšenje predsednika Vlade Crne Gore u slučaju da je potpisao Temeljeni ugovor. Zbog toga nisu dali niti su mogli dati takvu informaciju i obaveštenje Krivokapiću. Iz dopisa ANB- a proizilazi da ni oni ne raspolažu podacima koje je Krivokapić izneo u televizijskoj emisiji.
U ovom predmetu saslušan je i tužilac Milivoje Katnić, koji je negirao Krivokapićeve tvrdnje. On je kazao da ni kao građanin, ni kao tužilac u tom periodu nije imao saznanja da je predsednik Vlade otputovao u Beograd radi potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC. Istakao je i da SDT nema zakonska ovlašćenja da preduzima bilo kakve radnje iz svoje nadležnosti na teritoriji druge države.
Podsetio je da Krivokapić uživa imunitet, što znači da bi za njegovo hapšenje bilo potrebno prethodno pribaviti odobrenje Skupštine Crne Gore. Katnić je dodao i da je za procesuiranje krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, o kojima bi se u konkretnom slučaju jedino moglo raditi, nadležno isključivo Više državno tužilaštvo, čime se, kako je zaključio, dodatno i u potpunosti opovrgavaju navodi predsednika Vlade Crne Gore.
„Katnić negira da je kao glavni specijalni tužilac pripremao navedeno hapšenje, a Krivokapić u datoj izjavi navodi da, s obzirom na brojnost kontakata, ne može označiti bilo koje lice pojedinačno da mu je dalo predmetnu informaciju, već da je to produkt zaključivanja iz više izvora i opservacija samog događaja, pa nalazim da nema osnovane sumnje da je Katnić izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, kao ni drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, piše u odluci koju je donela specijalni tužilac Lidija Vukčević.
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Krivokapić tvrdi da su mu spremali hapšenje zbog Temeljnog ugovora
Milivoje Katnić, crnogorski tužilac - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Katnić: Nisam planirao da hapsim Krivokapića
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Krivokapić saslušan zbog izjave da mu je spremano hapšenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala