- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši obaveštajac MI6: Rusija misli da može da uništi EU

CC0 / Pixabay / EU Rusija
EU Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Bivši obaveštajac MI6 Kristofer Stil izjavio je u intervjuu za „Skaj njuz“ da Moskva veruje da je sposobna da uništi Evropsku uniju.

„Mislim da veruju da mogu da unište EU. Rusi možda veruju da mogu da deluju, između ostalog, preko istočnoevropskih zemalja u kojima uživaju podršku vlada, kao i preko krajnje levih i desnih partija u zapadnoevropskim zemljama“, ocenio je Stil.

Prema mišljenju bivšeg obaveštajca, Rusija navodno smatra da ono što je od koristi za Zapad ne odgovara njenim interesima.
„A ako nešto ide u prilog njima, tada to ne odgovara našim interesima. Takav mentalitet i filozofija vode do ozbiljnih problema i ozbiljnih pretnji našem integritetu“, konstatovao je Stil.
Istovremeno, istakao je da ima dokaze „neprijateljskih akcija Rusije protiv Velike Britanije“, koje se tiču i Bregzita i referenduma o nezavisnosti Škotske. Međutim, on nije naveo o kakvim se konkretno dokazima radi.
„U rukovodstvu Ruske Federacije ima ozbiljnih ljudi koji smatraju da su u ratnom stanju sa nama. Činjenica da naši političari ne žele ni da priznaju to, niti da se nose sa time, predstavlja ozbiljan problem“, zaključio je.
Kristofer Sil je poznat kao autor takozvanog dosijea o bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu.
Zapadni političari periodično daju izjave o „ruskoj pretnji“. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da Rusija ne namerava nikoga da napada. Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Severnoatlantska alijansa je svesna da Moskva ne planira nikog da napada, već jednostavno koristi izgovor za raspoređivanje još trupa u blizini ruskih granica. Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog povećavanja snaga Alijanse u Evropi.
Veliki desantni brod Koroljov Baltičke flote Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Britanski ministar odbrane: Rusija je najveća pretnja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala