- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Suđenje italijanskom političaru: Svedoči i poznati holivudski glumac

© AP Photo / Maurizio BrambattiMateo Salvini
Mateo Salvini - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nas
U Palermu je danas održano ročište na suđenju lideru italijanske desničarske stranke Liga Mateu Salviniju zbog optužbi za otmicu, jer je 2019. sprečio pristajanje spasilačkog broda s migrantima u italijanskim vodama.
„Odbrana granice zemlje, bezbednost, čast i dostojanstvo nije samo dužnost ministra već i svih ostalih. Suđenje zbog toga što sam obavljao svoju dužnost je nadrealno“, rekao je Salvini, tadašnji ministar unutrašnjih poslova.
On je naglasio da je samo vršio svoju dužnost i ocenio da je sudski postupak protiv njega krajnje neozbiljan, jer će svedočiti i holivudski glumac Ričard Gir, prenosi Rojters.
Sud je danas odobrio listu svedoka među kojima će biti nekadašnji premijer Đuzepe Konte, drugi visoki političari, kao i holivudski glumac Ričard Gir koji je tada bio u Italiji i pridružio se španskoj nevladinoj organizaciji „Proaktiva open arms“ koja je pomagala migrantima.

„Recite mi sad koliko može da bude ozbiljno suđenje na kojem Ričard Gir dolazi iz Holivuda da svedoči o tome koliko sam ja loš“, rekao je Salvini.

Španska nevladina organizacija tvrdi da će Gir moći da posvedoči o uslovima na brodu koji je bio 19 dana kod ostrva Lampeduza, pre nego što je tužilaštvo naložilo evakuaciju migranata.
Salvini je ponovio da je samo vršio svoju dužnost i naveo da je španski brod, koji je odbio da ode u Španiju, počinio krivično delo.
„Ako Španija da svoju zastavu brodovima a ne uspeva da ih kontroliše, onda je tu problem“, rekao je on.
Ako bude proglašen krivim, Salvini bi mogao da bude osuđen na 15 godina zatvora, a presuda bi mu donela i zabranu obavljanja javne funkcije.
Migranti - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Italijanski tužilac traži da Salviniju sude zbog migranata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala