- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta bi rekao Dositej: Zvona i praporci zaglušuju glasove razuma I Orbita kulture

Orbita kulture 23. 10. 2021.
Pratite nas
Zašto smatra da je na TV ekranima danas prisutno varvarstvo, a da zvona i praporci zaglušuju glasove razuma – objašnjava u svom pismu kojim se zahvalio na velikom priznanju ovogodišnji dobitnik Dositejeve nagrade za životno delo, legendarni tv i filmski scenarista Siniša Pavić.
Gde je sve bio i s kim se sastao holivudski superstar Džoni Dep boraveći u jednodnevnoj poseti Beogradu, kratkoj ali dovoljnoj da izazove pravu euforiju – saznala je naša reporterka sa lica mesta Maša Radović
Zašto testamentarna rečenica „Verujem u Boga i u srpstvo“ Jovanu Dučiću nikada nije oproštena - za „Orbitu kulture“ objašnjava akademik Jovan Delić, autor „Poetskih polja Jovana Dučića“, jedinstvenog izbora iz Dučićevog pesništva obogaćenog Delićevim komentarima, koji je upriličen u Srpskoj akademiji nauka kao jedan u nizu događaja kojima se obeležava vek i po od rođenja kneza pesnika.
Koliko zaista poznajemo svoju decu, umemo li da ih čujemo i razumemo, gde grešimo, kakvi izazovi stoje pred današnjim roditeljima – o tome razgovaramo sa dečjim psihologom Jelenom Holcer, autorkom nedavno objavljene knjige „Kako se čitaju deca“.
Da li je ironija najbolje sredstvo za samoodbranu od ludila, kako veruje Dilan Dog, junak istoimenog stripa koji je ove godine napunio 35 godina – za Sputnjik otkriva Marko Šelić Marčelo koji od 2008. godine za izdavačku kuću „Veseli četvrtak“ uređuje ovaj strip, a koga je za taj posao, po sopstvenom priznanju, osim zvanja filologa, kvalifikovalo i celoživotno obožavanje „Dilana Doga“.
O dokumentarnom filmu „Čekajući Handkea“ koji će svetsku premijeru imati 29 oktobra na festivalu u Sankt Peterburgu, kao i o dugometražnom igranom filmu „Bauk“ o NATO bombardovanju, čije bi snimanje trebalo da počne u martu sledeće godine razgovaramo sa autorom nagrađivanog filma „Enklava“, filmskim rediteljem Goranom Radovanovićem.
A šta će se sve čuti na koncertu popularnog „Beogradskog sindikata“ koji će 9. novembra otvoriti filmski festival „Dan pobede“ u Novom Sadu, na Spensu, čućemo od popularnog „sindikalca“ Feđe Dimovića.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala