Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija će se suprotstaviti: Vučić o mogućim sankcijama Republici Srpskoj

© Sputnik / LolaĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
„Republika Srbija će se apsolutno suprotstavi, nećemo podržati i nećemo se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama koje bi neko donosio protiv bilo koga u Republici Srpskoj. Naš stav je veoma jasan i nedvosmislen“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u „Vili mir“.
„Važno je da pokažemo da nije RS nikakav izvor problema, već da smo svi u regionu spremni da razgovaramo. “, naveo je on.
„Molimo sve da razgovaramo i rešavamo probleme dijalogom, video sam mnogo prostora i dobru volju predsednika Dodika, a sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i domino efekta. Neće biti blokade na Drini, jer Srbija nikada neće podržati sankcije prema svom narodu“, istakao je predsednik Srbije.
Naglasio je da neće biti blokade na Drini dokle god je on predsednik Srbije.
„Dodik je nedvosmisleno rekao da ne postoji nikakav hir Srpske da bilo kome pravi probleme, već da njihovi potezi reakcija su na to što se pravo na korišćenje šuma i na poljoprivredno zemljište oduzima RS, suprotno Dejtonu i predaje u ruke centralnim organima vlasti. Možemo da pobeđujemo samo ako se dogovaramo, pregovaramo i treba obnoviti dijalog sa svima, da se pronađe izlaz iz krize. Molimo ih sve da rešavamo probleme kroz razgovor i dijalog, a sankcije dovode samo do uzavrele atmosfere i puta koji nije dobar“, naglasio je Vučić.
Vučić je preneo da je u razgovoru ponovio da je veoma važno da se razgovara sa Bošnjacima, i pored pogrda iz Sarajeva, jer razgovor, kaže, nema alternativu.
„Moramo da vodimo dijalog, da dijalog bude odgovor i da se ostavimo snova o pobedi jednih nad drugim, jer možemo da pobeđujemo samo ako razgovaramo i razmišljamo o budućnosti. Suštinski, treba da razgovaramo”, rekao je Vučić.
Istakao je da su razgovarali o svim važnim temama u BiH.
„Razgovarali smo o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Srpske i Srbije i Bosne i Hercegovine, da približimo jedne drugima, i u skladu sa tim očekujemo do kraja godine potpisivanje komercijalnog ugovora za izgradnju dela autoputa od Sremske Rače do Bijeljine, dakle, 19 kilometara koje će u visini između 80 i 90 procenata finansirati republika Srbija. To je velika stvar čini mi se kako za Republiku Srpsku, tako i za Bosnu i Hercegovinu. Radovi veoma dobro napreduju na mostu na Savi, i na ovih 18 kilometara koje mi gradimo kroz teritoriju Republike Srbije,dakle od Kuzmina do Sremske Rače. Ono što je za nas važno i zamolio sam predsednika Dodika da i u Sarajevu razgovara sa svojim kolegama, kada bude u mogućnosti - a to je da ubrzamo ukoliko je moguće, da Bosna i Hercegovina, i Republika Srpska, jer najveći deo će svakako prolaziti tu teritoriju Republike Srpske, ali i kroz teritoriju, kroz Bosnu i Hercegovinu, kako god okrenete - izgradnju autoputa prema Sarajevu.“, dodao je Vučić.
Istakao je da trenutna energetska situacija preti velikom broju zemalja u regionu.
„Jasno je koliko je Srbija, uprkos teškoj energetskoj situaciji sigurnija jer je izgradila skup, zahtevan gasovod, ali ne brine hoće li imati grejanje ove zime”, rekao je Vučić.
Gasovod do Banjaluke osnažio bi privredu RS, omogućio bezbednost za građane, dodao je.

„Gledaćemo da pripremimo zajedničku platformu sa zemljama u regionu ali i Rusijom, za izgradnjom gasovoda do Banjaluke. Spremni smo da razgovaramo i sa Sarajevom i nadam se da će razumeti da to nije pitanje geopolitičkih igara, već nasušne potrebe građana i privrede“, naveo je Vučić.

Vučić je dodao da vjeruje da će prvi avioni leteti sa aerodroma Trebinje pre kraja 2023. godine.
Posle razgovora sa Miloradom Dodikom, Vučić je rekao da su obezbeđena sredstva za izgradnju aerodroma koji će koštati 70 miliona evra, dok će još 35 miliona evra biti uloženo u infrastrukturno opremanje.
„Što ćete da vidite na terenu već od juna 2022.godine. I, verujem, prve avione na trebinjskom aerodromu pre kraja 2023.godine”, rekao je Vučić.
To bi, kaže, trebalo da podigne celu Hercegovinu, da približi Trebinje i Hercegovinu Beogradu i svetskim centrima. Dodao je da se izrada planske projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju završava u martu, kao i da su obezbeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

„Republika Srpska mala meta, smeta im snažna Srbija“

Predsednik Srbije rekao je večeras da je pojedinim evroparlamentarcima Republika Srpska mala meta i da im smeta snažna Srbija.
Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje šta je njegov odgovor na tvrdnje osam poslanika EU koji su tražili od Žozepa Borelja i Kristijana Šmita da, kako su naveli u pismu, da se zaustavi Milorad Dodik, a Srbiju pri tome optužuju za loše stanje u BiH i targetiraju je kao pretnju bezbednosti region, rekao da ne zna ko su ti parlamentarci i da ga ne zanima previše šta oni govore.
„Može da ih bude i 80 ili 280, odgovorio bih isto. Mogli bi i samo iz jedne zemlje iz okruženja da dovedu sve evroparlamentarce svi bi to potpisali. A potpisali bi zato što im smeta snažna Srbije, jer je za njih RS mala meta. Oni znaju da njima Srbija predstavlja problem zbog rastuće ekonomske snage, što Vojska Srbije više nije za potcenjivanje kao sto je bila, već je mnogostruko snažnija nego pre 30, 20 i 10 godina i biće“, ukazao je Vučić.
On je ironično primetio da kada bi svi slušali šta pričaju razni evroparlamentarci kao što je Viola fon Kramon, „svi bi se obesili ili bismo mogli da skočimo u Dunav“.
„A o Kosovu i da ne pričam, to bi bila zabranjena reč u Srbiji“, primetio je Vučić i dodao da oni imaju svoje, a mi svoje interese.
Kaže da oni rade za svoju zemlju, a što je obično protiv naše zemlje, i da tu ne govori o EP u celini već o pojedincima, obično levičarima.

(Korigovana verzija prethodno objavljenog teksta. U citat je dodata Bosna i Hercegovina, koje u originalnom citatu nije bilo.)
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
SRBIJA
Dodik: Srpska se razvlašćuje silom međunarodnog faktora, borićemo se za naša prava /video/
Sve vesti
0