- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija se ne slaže sa odlukom Crne Gore da odobri politički azil biznismenu sa poternice

© Sputnik / Said CarnaevTelman Ismailov
Telman Ismailov - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nas
Istražni komitet Rusije ne slaže se sa odlukom vlasti Crne Gore da odobre politički azil biznismenu Telmanu Ismailovu koji se u Rusiji tereti za ubistvo, saopšteno je na sajtu Komiteta.
Ruska strana skreće pažnju na to da se juče u medijima pojavila informacija o tome da je Crna Gora donela odluku da pruži politički azil Ismailovu, zbog čega je nemoguće njegovo izručenje Rusiji.

„Istražni komitet Rusije ne može da se složi sa donetom odlukom... Ismailov nije izdržao zakonom utvrđenu kaznu za izvršenje teških zločina tako da se i dalje nalazi na poternici. Predsednik Istražnog komiteta Rusije je na osnovu informacija o odbijanju izručenja Ismailova naložio međunarodno-pravnom odeljenju da u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije detaljno analizira razloge za odbijanje izručenja nakon čega će sačiniti izveštaj“, navodi se u saopštenju.

Ismailov je uhapšen početkom oktobra po poternici Rusije zbog sumnje da je organizovao ubistvo dvojice preduzetnika u Rusiji. Kako je pisao portal „Crime Russia“, Ismailov je nakon bekstva iz Rusija namerno izabrao Crnu Goru, koja ga je tada „štitila od izručenja ruskim vlastima”.
Taj portal je ranije objavio da je Ismailov vlasnik luksuznog kompleksa u turskoj Antaliji — „Mardan Palas”, najskupljeg hotela u Evropi čija je gradnja koštala preko milijardu i po dolara. Vlasnik je brojnih kompanija širom svijeta, a u Rusiji je studirao ekonomiju i u toj zemlji je proveo veći dio života. Bio je vlasnik i Čerzikovske pijace u Moskvi, najveće te vrste u Evropi, koja je zatvorena zbog sumnjivog poslovanja 2009. godine.
Ismailov je rođen je u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana.
Pečat za deportacionu markicu u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
RUSIJA
Hapšeni azerbejdžanski milijarder dobio azil u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala