- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva o potezu Prištine prema ruskim diplomatama - gruba antiruska provokacija

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je objavu tzv. kosovske vlasti o tome da su dvojica ruskih diplomata u pokrajini nepoželjne osobe, kao grubu antirusku provokaciju. Taj postupak, dodala je ona, neće imati posledice po njihov pravni status.
Radi se o dvojici diplomata koji rade u prištinskom odeljenju ruske ambasade u Srbiji.
Priština je kao argument navela „opasnost po nacionalnu bezbednost“ i „ustavni poredak“ koji, kako ističe Zaharova, u pokrajini faktički ne postoji.

„Polazimo od toga da taj ispad administracije u Prištini ne povlači za sobom posledice po pravni status pomenutih ruskih diplomata. U skladu s međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, koja je osnov za normalizaciju situacije na Kosovu, oni su akreditovani pri Misiji UN (UNMIK) i nemaju nikakve veze sa strukturama samoproglašene ‘države’ “, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Kako je navela Zaharova, po svemu sudeći radi se o namernoj provokaciji u prilog zapadnog projekta marionetske vlasti na Kosovu koja sprovodi agresivnu politiku usmerenu ne i poslednji put protiv Rusije i njene konstruktivne uloge na Balkanu.
„Pozivamo UNMIK i međunarodne snage na Kosovu da u okviru svojih ovlašćenja u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 osiguraju bezbednost i neophodne uslove za normalan rad personala ruske kancelarije u Prištini. Očekujemo od administracije UN odgovarajuće pisane garancije“, istakla je Zaharova.
Podsetimo, Priština je juče proglasila dva zvaničnika kosovskog predstavništva Ambasade Ruske Federacije u Srbiji personama non grata.
Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani je rekla da su oni proglašeni personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti „koje su narušile nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Republike Kosovo”, preneo je Kosovo onlajn.
Ubrazo nakon toga reagovala je ambasada Rusije u Srbiji saopštenjem u kojem se ističe da Rusija ne priznaje ni tzv. Kosovo ni odluke „vlade“.
Ruska ambasada u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
RUSIJA
Rusija odgovorila Prištini: Ne priznajemo ni tzv. Kosovo ni odluke „vlade“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala