- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kišinjev ne priznaje dug prema „Gaspromu“ i rizikuje obustavu isporuka gasa

© Sputnik / Aleksandar MilačićMaketa projekta "TE-TO Pančevo"
Maketa projekta TE-TO Pančevo  - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nas
Komplikovana situacija u vezi sa isporukama gasa Moldaviji nastala je zbog krivice tamošnjih vlasti jer nisu izmirili nagomilani dug i ne priznaju ga, ali bez toga nema novog ugovora a to bi posledično dovelo do obustave isporuka gasa, rekao je zvanični predstavnik „Gasproma“ Sergej Kuprijanov.
„U ovom trenutku komplikovana je situacija sa isporukama gasa Moldaviji. Krivica u potpunosti pada na moldavske vlasti. Radi se o tome da Moldavija nije platila već isporučeni gas“, naveo je on i dodao da se dug nagomilao.
Dug iznosi 433 miliona dolara a sa kamatama to iznosi 709 miliona dolara, naveo je Kuprijanov.
„Pri tome predstavnici Moldavije iz nekog razloga ne žele da priznaju nagomilani dug. Takođe, njima se ne sviđa cena gasa iako je potpuno jasno i transparentno kako se ta cena formira“, istakao je predstavnik ruskog gasnog giganta.
„Gasprom“ je spreman da produži ugovor o daljim isporukama uz potpuno izmirenje duga, navode u kompaniji.
„Bez obzira na nagomilani dug moldavska strana se obratila s molbom za produženje ugovora za isporuke gasa za oktobar i novembar ove godine. ‘Gasprom’ izlazi u susret i zaključuje ugovor za oktobar i spreman je da ga produži za novembar u slučaju da moldavska strana u potpunosti plati isporuke za septembar i oktobar ove godine“, objašnjava Kuprijanov.
Ukoliko ne bude u potpunosti plaćen isporučen gas i „ukoliko, kao posledica toga, ne bude potpisan novi ugovor od 1. decembra ove godine, onda će ‘Gasprom’ obustaviti isporuke gasa u Moldaviju“, navodi Kuprijanov.
„Tu nema nikakve politike, ‘Gasprom’ je akcionarsko društvo i ne može da posluje s gubicima, ne može da rizikuje gubitke na ime poreskih obaveza u budžetu RF. Postoje granice strpljivosti. Moldavija sam izaziva krizu“, upozorava Kuprijanov.
Prema njegovim rečima, u ruskoj kompaniji ne razumeju informacije o tome da vlasti Moldavije nameravaju da ugase preduzeće „Moldova-gas“ zbog kojeg Kišinjev duguje „Gaspromu“.
„Isporučenu robu treba platiti na vreme“, zaključio je Kuprijanov.
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
RUSIJA
Moldavija nezadovoljna velikodušnom ponudom Rusije – moguća potpuna obustava isporuka ruskog gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala