- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvati mogu u Ameriku bez vize, ali uz jedan uslov

© Fotolia / weimAmerička viza
Američka viza - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nas
Hrvatskim državljanima od danas je omogućeno da u Sjedinjene Američke Države putuju bez vize, saopšteno je iz američke ambasade u Zagrebu.
Ova odluka Elektronskog sistema za odobravanje putovanja (ESTA) odnosi se na hrvatske državljane koji u SAD odlaze u turističkom ili poslovnom aranžmanu, ne duže od 90 dana.
Hrvatsko članstvo u tzv. Programa izuzeća od viza važan je korak u daljnjem učvršćivanju ekonomske i sigurnosne saradnje dviju zemalja, poručuju iz ambasade.
„Neverovatno smo zadovoljni što hrvatski građani sad uživaju u mogućnosti putovanja u SAD bez viza“, rekao je otpravnik poslova američke ambasade u Zagrebu Mark Fleming.
„Ovo je bio dug, ali važan proces i pozdravljamo napore hrvatsku Vladu da ispuni stroge zahtjeve našeg programa“, izjavio je Fleming, prenosi Jutarnji.hr.
Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterijume iz sfere borbe protiv terorizma, sprovođenja zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, pojašnjava se u saopštenju. Dodaje se i kako postotak odbijenih viza mora biti ispod tri posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala