- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan neumoljiv: Ambasadori 10 zemalja proglašeni za persone non grata

© AFP 2023 / ADEM ALTANPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sproveo je u delo ono što je najavio pre nekoliko dana – dao je nalog Ministarstvu spoljnih poslova da ambasadore 10 država proglasi za persone non grata, među njima i SAD, jer su pozivali na oslobađanje borca za ljudska prava Osmana Kavale.
Na crnoj listi su ambasadori: Kanade, Francuske, Finske, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške, Švedske i SAD. Oni su ranije pozvali turske vlasti da oslobode Kavalu, a Ministarstvo spoljnih poslova ih je prvo upozorilo da su dužni da poštuju Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.
„Dao sam nalog ministru spoljnih poslova da odmah primeni mere kako bi tih 10 ambasadora bilo proglašeno za nepoželjne osobe“, rekao je turski predsednik.
Osman Kavala je poznati turski aktivista za ljudska prava, osnivač kulturne fondacije „Anadolu Kültür AŞ“ koja podržava, između ostalog, projekte etničkih i verskih manjina. U februaru 2020. godine turski sud je oslobodio Kavalu optužbi za umešanost u pokušaj svrgavanja vlade tokom protesta u istanbulskom parku Gezi 2013. godine, ali je istog dana tužilaštvo u Istanbulu izdalo novi nalog za njegovo hapšenje. Protiv Kavale su podignute nove optužbe, ovog puta za učešće u pokušaju državnog udara u Turskoj u julu 2016. godine.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
SVET
Erdogan zapretio proterivanjem ambasadora 10 zemalja: Zar je vaš posao da držite lekcije Turskoj?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala