- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Dolazak u Srpsku veliki blagoslov“: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Miloševac

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije služio je arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac kod Prijedora posle koje je poručio da je za njega dolazak u Republiku Srpsku veliki blagoslov.
Veliki broj vernika okupio se u prijedorskom naselju Čirkin polje u manastiru Miloševac da bi dočekali patrijarha Porfirija i prisustvovali liturgiji koju je služio zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom.
„Radost je velika služiti i moliti se sa onima koji imaju čistu dušu, sa onima koji imaju istinsku i pravu veru, a to jeste vera vaša. I zato je za sve nas, odakle god da dolazimo, dolazak u Republiku Srpsku veliki blagoslov i uteha“, naglasio je patrijarh Porfirije.
Kako je naveo, nema ništa lepše nego služiti u novim ili obnovljenim hramovima.
„Ništa nas ne može sprečiti da služimo Bogu i istini. Slutim da će ovaj još nedovršeni hram uskoro biti završen“, dodao je patrijarh Porfirije.
Svečanosti, koja je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru i pokrivanja manastirskog konaka, prisustvovali su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vere Dragan Davidović, predstavnici grada Prijedora i Banjaluke, preneo je RTRS.
Dodik je izjavio da je današnja prva liturgija u manastiru Miloševac, koju je služio patrijarh Porfirije, veoma važan događaj za čitavu regiju, Srpsku pravoslavnu crkvu i celo pravoslavlje.
„Manastir je mesto stalnog života i to je osetio i sam patrijarh Porfirije koji nije oklevao da dođe ovde i da se održi prva molitva koja je okupila mnogo ljudi, pokazala sabornost i povezala identitet, pre svega Crkve, a onda i ovog naroda koji je očigledno vapio za ovakvim sadržajem“, rekao je Dodik.
Inače, Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.
Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske za 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gde je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.
Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine. Godine 2019. manastir je posetio i blaženopočivši patrijarh Irinej.
Podsetimo, patrijarh Porfirije je u petak doputovao u prvu zvaničnu posetu Eparhiji banjalučkoj.
REGION
„Vi ste najbolji dokaz da Bog nije ostavio svoj verni narod“: Poruka patrijarha Porfirija iz Banjaluke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala