Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dodik: Srpska se razvlašćuje silom međunarodnog faktora, borićemo se za naša prava /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da Republika Srpska nastavlja da se bori za svoja ustavna prava, iako se „razvlašćuje upornom silom međunarodnog faktora“.
Dodik je istakao da Srpska sve svoje aktivnosti sprovodi u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.
„Upoznao sam predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa trenutnom situacijom u BiH. Situacija je složena, Ustavni sud BiH oduzima poljoprivredno zemljište Srpske i čine sve da ukinu status Republike Srpske”, rekao je Dodik.
On je posebno ukazao na nametanje Kristijana Šmita za takozvanog visokog predstavnika u BiH
„Nisam spreman da za Srpsku žrtvujem mir, ali sam spreman da žrtvujem sebe za Republiku Srpsku. Imate one koji prozivaju neke sankcije, iako ih ja imam od SAD. Nikakvi sukobi nisu potrebni, i neće ih biti. Visoki predstavnik je nametnuo zakon, a na to nije imao pravo. Pre neki dan je bila sednica Sudskog tužilačkog veća. Šest Bošnjaka je glasalo da se smeni predsednik, koji je Hrvat. Nijedan Srbin nije glasao. I to žele da urade u Sarajevu, da preuzmu kontrolu i da upravljaju procesima u BiH“, dodao je Dodik i istakao da ustavnim putem žele da se bore za svoja prava.
On je rekao i da podržava projekat „otvoreni Balkan“.
„Vidimo da se dosta žuči prosipa na nepotrebne teme. Ja sam upoznao predsednika Vučića da je RS u nemogućoj atmosferi pritiska dala saglasnost da se ukinu oružane snage RS. Današnja situacija je sledeća – Ustav BiH ne poznaje nadležnosti BiH za odbranu. Mi ćemo nastaviti sa našim aktivnostima, ja razgovaram sa predsednikom o tome, i sa nekim drugim prijateljima ću razgovarati kako bismo došli do najboljih rešenja“, rekao je Dodik.
Srpski član predsedništva BiH je rekao da je spreman da razgovara, ali da neće dozvoliti prepuštanje zemljišta i šuma centralnim vlastima u Sarajevu.
„Hvala predsedniku Vučiću što me je saslušao, i slažemo se da mir nema alternativu. Mi ćemo se politički borbeno boriti za naša prava. Mi ništa ne diramo od Bosne i Hercegovine. Ali ono što ste oteli – ili ćemo mi unilateralno vratiti, ili ćemo drugačije razgovarati. Pre deset godina se pojavila Ketrin Ešton u Banjaluci. Tada smo potpisali zajedničku izjavu, i odgodili referendum. A reformi nikakvih nije bilo“, rekao je Dodik.
Dodao je da se trenutna situacija nije bezizlazna, niti ratna, niti ratnohuškačka.
„Nijednom reč ’rat‘ ako to nije odbijanje mogućnosti niste mogli da čujete od Republike Srpske. Ali ste svakog dana to mogli da čujete iz Sarajeva. Bakir Izetbegović je pre 3 i više godine rekao kad je posetio fabrike oružja u FBiH – kojih je ostalo 9, a u RS su sve uništili NATO i stali – da se proizvodi za izvoz i za ne daj bože. I sad ja treba da budem naivan! U te fabrike ne može da uđe inspekcija koja je predviđena zakonodavstvom BiH, ne možemo da dobijemo izveštaje od toga“, naveo je Milorad Dodik nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
„BiH ili ćemo urediti ili će ostati potpuno nestabilna zemlja“, zaključio je Dodik.
Sastanak Milorada Dodika i Aleksandra Vučića u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
SRBIJA
Sastanak Vučića i Dodika u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala