- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Arno Gujon u Austriji svečano otvorio osam škola srpskog jezika /foto/

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaŠkolski pribor
Školski pribor - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nas
Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbima iz Austrije, otvorio je osam dopunskih srpskih škola.
Tokom zvanične posete, Gujon je otvorio dopunske škole u Beču, Sankt Peltenu, Braunauu, Gmindenu, Ensu, Štajeru i Licnu.
Sve škole su deo mreže „Prosvjetinih“ srpskih škola u Austriji koje funkcionišu zahvaljujući podršci Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Eparhije austrijsko-švajcarske Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Uprava.
„Kada sam prošlog novembra imenovan na mesto direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu odmah sam shvatio da je potreba za školama srpskog jezika u našoj dijaspori ogromna i da treba dosta raditi na tom polju. Godinu dana kasnije, sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da sada otvaramo dvadeset tri škole srpskog jezika u svetu, od toga osam samo u Austriji. Za veoma kratko vreme, uspeli smo da udvostručimo broj đaka koji pohađaju ovaj program u Austriji. Upis u nove i postojeće škole traje do kraja oktobra i već sada je veći od 400 polaznika“, rekao je Gujon.
Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u školskoj 2021/22 otvorila je 23 nove dopunske škole srpskog jezika u dijaspori za šta je izdvojila 20.000.000 dinara.
Od Rusije, Malte, Holandije, pa sve do Austrije, Španije i Portugalije, preko 800 mališana ima priliku da pohađa časove srpskog jezika i kulture u novootvorenim školama, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala