- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Arheolozi otkrili ostatke srednjevekovnog hipstera /foto/

CC0 / / Srednjevekovni hipster – ilustracija
Srednjevekovni hipster – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nas
Arheolozi su u blizini grada Nordlingena u Nemačkoj otkrili ostatke bogatog ratnika koji je sahranjen na ovim prostorima pre 1500 godina sa konjem, oružjem, makazama i češljem od slonovače.
Stručnjaci su otkrili da je muškarac imao između 40 i 50 godina. Umro je u 6. veku nove ere na teritoriji savremene Bavarske. Odmah su primetili neobičan češalj sa finim zupcima i isklesanim slikama životinja koje su ličile na gazele koje beže od predatora, prenosi „Dejli mejl“.
Iako se češljevi često nalaze u srednjovekovnim grobovima, takvi raskošni predmeti u to vreme bili su retki.
Iskopavanja su obavili naučnici iz bavarske Kancelarije za zaštitu spomenika. Po njihovom mišljenju, ratnik je češljem oblikovao kosu i bradu. Pre hiljadu i po godina mogao je proći kao hipster.
Nakon pregleda predmeta, nemački arheolozi su zaključili da je ovaj čovek verovatno bio bogat i važan. Osim ratnika, na istom području naučnici su pronašli i ostatke žene koja je u trenutku smrti imala između 30 i 40 godina. Njen grob nije sadržavao ništa manje vredne predmete – nakit, pribor za tkanje i konzervirana jaja.
Ipak, najzanimljiviji artefakt pronađen tokom ovih arheoloških radova bila je crvena keramička posuda u mediteranskom stilu. Prema rečima stručnjaka, očuvana je u odličnom stanju. Najverovatnije je napravljen u Severnoj Africi, na teritoriji modernog Tunisa. Na dnu posude prikazan je krst, a duž ivica isklesani su simboli. Stručnjaci veruju da ove oznake mogu ukazivati na ime vlasnika. Ali još uvek moraju da sprovedu niz studija kako bi tačno utvrdili šta ovaj natpis znači.
Uviđaj - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
SRBIJA
Prava drama u Viminacijumu: Napadnuta je Srbija — švedski sto sa velikim bogatstvom za kriminalce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala