- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američka kultur-marksistička revolucija Maovog tipa — posle Džefersona i Vašington spreman za rušenje

© AP Photo / Richard DrewStatua Tomasa Džefersona u njujorškoj gradskoj kući
Statua Tomasa Džefersona u njujorškoj gradskoj kući - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nas
Uklanjanje statue trećeg američkog predsednika i jednog od „osnivača nacije“ Tomasa Džefersona iz njujorške gradske uprave prevazišlo je ono što se naziva „terorom političke korektnosti“. Ova kultur-marksistička revolucija uporediva je sa Oktobarskom u Rusiji, a posle Džefersona na red za rušenje mogao bi doći i sam Džordž Vašington.
Statua Tomasa Džefersona koja je u zgradi njujorške gradske uprave već 187 godina, ukloniće se do kraja godine zbog žalbi Afroamerikanaca zaposlenih u gradskoj upravi, zato što je jedan od „osnivača nacije“ bio robovlasnik.
Statua autora Deklaracije o nezavisnosti, koja je postavljena 1833. godine i kopija je one postavljene u zgradi Kongresa SAD, najverovatnije će biti predata Njujorškom istorijskom društvu, ali se uticajni članovi gradske uprave i tome protive.
U opticaju su i druge prostorije u gradskoj upravi, ali i njujorška javna biblioteka u kojoj se čuva i Deklaracija o nezavisnosti pisana rukom Tomasa Džefersona.

Uništenje Džefersona — kulturna revolucija Maovog tipa

Demokrata Čarls Baron, koji je pokrenuo inicijativu za uklanjanje, rekao je da statuu ne treba premeštati, već da ona „ne treba da postoji, treba je smestiti u neko skladište ili uništiti“. Baron je Džefersona nazvao „robovlasnikom pedofilom“ zbog njegove veze sa robinjom Seli Heming, koja je počela kada je ona imala 14, a Džeferson 44 godine.
Zahtev za uklanjanje statue Tomasa Džefersona je odraz jednog razornog stanja duha kog više ne možemo nazvati političkom korektnošću, već svojevrsnom kulturnom revolucijom, uporedivom sa onom iz vremena Mao Cedunga, kaže za Sputnjik spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“ Srđa Trifković.

Oktobarska revolucija u Americi

Dodaje da imamo paradoksalnu situaciju da Amerika i dalje pokušava da održava svoju globalnu imperiju koliko može, a da se s druge strane, iznutra, događa jedan proces ubrzane razgradnje društva, u kome nije samo dovedeno u pitanje nasleđe oličeno u Tomasu Džefersonu, već i sve ostalo što čini temelj društva, uključujući porodicu, seksualnu pripadnost, pol i identitet.

„Reč je ne toliko o jednom jasno ideološki artikulisanom programu, već više o jednoj destrukciji zarad sebe same. Možemo reći da je 2020. bila ekvivalent Februarske revolucije u Rusiji, a danas, posle ukradenih izbora od strane demokrata, ’Februarska‘ prerasta u Oktobarsku. Krajnji rezultat toga će biti, naravno, konsolidacija, ali sa potpuno novim pravilima igre i sistemom vrednosti“, smatra Trifković.

Više nije cilj jednakost pred zakonom, što je bio temelj američkog Ustava, već jednakost ishoda, što znači da neke treba veštački hendikepirati, a neke veštački uzdizati, ne da bismo bili jednaki, nego da bismo imali jednaki ishod, dodaje Trifković.
To znači da moramo da imamo rasne, seksualne i sve druge kvote i za pite mlaznih aviona i za neurohirurge i naravno da je katastrofalni ishod matematički predvidiv, ističe Trifković.

Američki kultur-marksisti spremni za rušenje Vašingtona

Podsećamo, tokom prošle godine srušeni su spomenici sedmom predsedniku SAD Endruu Džeksonu u gradu koji po njemu nosi ime, predsedniku Konfederacije tokom građanskog rata Džefersonu Dejvisu u Ričmondu i južnjačkom generalu Robert Liju.
Srušeno je i spomen-obeležje vojnicima Konfederacije u Portsmutu, spomenici Kolumbu masovno su rušeni, a njegova statua u Baltimoru je posle rušenja završila u okeanu. Kako stvari stoje, sledeći na redu za rušenje mogao bi biti i prvi američki predsednik Džordž Vašington. Prema Trifkovićevim rečima, Vašington je „odavno na tapetu“, jer je i on na svom imanju u Severnoj Virdžiniji imao robove.

„Po definiciji, on spada u mrtve bele muškarce koje treba izbrisati, jer taj termin kensel ne znači samo obustaviti, nego bukvalno — brisati iz memorije, odnosno demonizovati. A samim time što je bio beli heteroseksualni muškarac, on je u okviru nasleđa Frankfurtske kritičke škole kultur-marksizma po definiciji ugnjetavač“, smatra Trifković.

Iako je jedno od osnovnih pravila istorije da je besmisleno današnjim aršinima meriti davnu prošlost, pa tako i robovlasništvo Džefersona i Vašingtona, prema Trifkoviću, samo tako i funkcioniše ceo sistem, po principu osude ugnjetavanja od strane belih heteroseksualnih muškaraca nad svim ostalim — ženama, homoseksualcima, „obojenim“.
„Samo današnji aršini jesu primenjivi i u tome je snaga ideološke zaslepljenosti tog pokreta“, zaključio je Trifković.
Uklanjanje spomenika Robertu Liju u Dalasu 14. septembar 2017. - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2020
Na redu Amerika: Kako su padali spomenici Lenjinu i Titu, tako se danas ruše obeležja na Zapadu
U Minesoti srušen spomenik Kristoferu Kolumbu  - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2020
Kraj Sjedinjenih Država: Zašto su Amerikanci ušli u rat sa svojom istorijom? /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala