Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Upozorenje lekara: Bolnice su pune zaražene dece, postoji samo jedan izlaz iz ove drame

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaKoronavirus, zaštita dece
Koronavirus, zaštita dece - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Kroz ambulantu je od jutros prošlo 33 dece, očigledno je da se ovaj talas razlikuje od prethodnog u brzini prenošenja kod najmlađih, ali, što je važnije, i zbog težine kliničke slike – decu šaljemo na respirator. Ovde samo gasimo požar, moramo da shvatimo, jedini izlaz je vakcinacija.
Ovako za Sputnjik trenutnu situaciju sa korona virusom kod najmlađih pacijenata u Srbiji komentariše dr Olivera Ostojić, rukovodilac dečje bolnice KBC „Dr Dragiša Mišović“, koja je zapravo dečja kovid bolnica.

Sve više zaražene dece u bolnicama

Ona kaže da se situacija u prethodnih godinu i po dana ne može porediti sa današnjom. Na sreću, smrtnost dece je mala, ali broj zaraženih je neuporedivo veći u odnosu na prethodne talase kovida 19.
„Što se tiče težine bolesti, takođe sada ima mnogo više ozbiljnih upala pluća kod dece. O tome govori činjenica da nam je u poslednje tri nedelje na respirator otišlo troje dece, trenutno je dvoje na respiratoru u bolnici u Tiršovoj, troje na Institutu za majku i dete. U prethodnih godinu i po imali smo samo dvoje dece na respiratoru“, kaže dr Ostojić, uz konstataciju da je ovaj podatak dovoljan da se shvati težina kliničke slike.
Ona dodaje da u beogradsku kovid bolnicu za decu dolaze mališani iz svih krajeva Srbije.
Naglašava da ne treba zaboraviti da se najveći broj dece leči ambulantno, ali i kod kuće i da zapravo nemamo pravi uvid u to koliko je malih pacijenata zaraženo.
© Sputnik / SputnjikKBC "Dragiša Mišović"
KBC Dragiša Mišović - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
KBC "Dragiša Mišović"
„To je, sa druge strane i sreća, jer znači da je većina u stanju da prebrodi krizu, ali govorimo o zdravlju naše dece, da jedan promil dece ima nesrećne ishode, to je mnogo. S druge strane, jako je bitno da brinemo o njihovom sazrevanju, rastu i razvoju u ovim uslovima, malo idu u školu, malo su onlajn, pa su zatvoreni, pa sve Jovo nanovo. To nije normalno odrastanje, normalan razvoja naše dece. Zato moramo probati sa imunizacijom. Mi nemamo više prostora za razmišljanje, već da radimo ono što možemo, a to je vakcinacija, ali i mere koje su na snazi“.

Vakcinacija važnija od mera

Upitana da li veruje da će uvođenje kovid propusnica poboljšati epidemiološku sliku, dr Ostojić kaže da je uvođenje mera dobro, ali da neće biti boljitka bez imunizacije.
„Uostalom, krajnje je vreme da se mere potpuno disciplinovano sprovode, dakle, mere plus vakcinacija, pa ako to ne upali, onda možemo da kažemo, ovaj doktor stvarno veze nema sa životom, gde je završio medicinu, kao što su neki komentari“.
Rukovodilac dečje kovid bolnice za Sputnjik komentariše i vakcinaciju dece kao „temu za razmišljanje“. Ona podseća da je vakcinacija stav Udruženja pedijatara Srbije, jer je to jedini način da se prekine prenošenje virusa.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVICŽena sa detetom ispred kovid ambulante DZ Savski venac
Žena sa detetom ispred kovid ambulante DZ Savski venac - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Žena sa detetom ispred kovid ambulante DZ Savski venac
„Nema šta mi da se zalažemo za vakcinu ili ne, lekari se ponašaju prema instrukcijama, protokolu i propisanim preporukama. Niko od nas nema lični stav, ja i ne želim da iznosim svoj lični stav, na to kao lekar, nemam pravo. Naša struka se zasniva na nauci, na preporukama i dokazanim boljicima, bilo kakvog leka, pa i vakcine“, ističe ovaj pulmolog.
Ostojićeva dodaje da je bolnica u kojoj radi bukvalno okovana roditeljima i decom i kaže da ovih dana treba imati i razumevanje za roditelje koji su u panici.

Kada se javiti u kovid ambulantu?

Preporuka je, dodaje, da u kovid ambulantu treba ići onda kada znate da je neko od dece u vrtiću ili školi pozitivan na koronu ili ako u porodicama ima pozitivnih.
„U svakom slučaju, ne treba ići pri blagoj temperaturi, dobrom opštem stanju deteta. Treba ići kod lekara kao nekada, drugi ili treći dan bolesti, ne treba trčati na treći sat temperature. Onda imamo i nezadovoljstvo što se čekalo pet sati. Ako istovremeno imamo 100 pacijenata, ne možemo se posvetiti nekom drugom detetu kome je to zaista potrebno“, kaže naša sagovornica .
© Sputnik / Aleksandar MilačićDr Ostojić kaže da se trenutno na respiratoru u bolnicama u Beogradu nalazi osmoro dece
Respirator u novoj bolnici na Karaburmi. - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Dr Ostojić kaže da se trenutno na respiratoru u bolnicama u Beogradu nalazi osmoro dece
Ona dodaje da ipak svako ko dođe na vrata KBC-a bude i pregledan, uz velike napore lekara i osoblja.
Na kraju razgovora za Sputnjik dr Ostojić skreće pažnju na činjenicu da zbog toga što bolnica neprekidno ulazi iz talasa u novi talas korone, još nisu stigli da oforme post-kovid ambulantu, ističe da je ona neophodna, jer nije poznato da li kovid i kod dece ostavlja trajne posledice.
„Svi naši pacijenti koji su bili u bolnici, koji su imali ozbiljnije kliničke slike, koji su izlečeni od ozbiljnijih obostranih pneumonija, ne javljaju se, nemamo informacije da li ima bilo kakvih komplikacija u ovom trenutku. Naravno, svima njima je preventivno savetovano, bez fizičkog napora naredna tri meseca, moraju i dalje da uzimaju vitamine i probiotike. Tri meseca je minimalna faza, trebalo bi i duže pomno paziti na decu“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala