- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski general zapretio Rusiji britanskim raketama

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaUkrajinska zastava iza tenkovske cevi
Ukrajinska zastava iza tenkovske cevi - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Rakete „Brimston“, koje Britanija planira da isporuči Ukrajini, omogućiće da se „unište“ ruski vojni brodovi, saopštio je za portal „Obozrevatelj“ general-potpukovnik, bivši zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Igor Romanenko.
Prema rečima Romanjenka, ukrajinski patrolni brodovi sa raketama „Brimston“ mogu da gađaju ruske vojne brodove. Pritom, te rakete se mogu koristiti i za kopnene ciljeve, smatra on.
Kako tvrdi general, pomoću određene količine raketa može se uništiti i veliki brod protivnika. On smatra da zahvaljujući takvom naoružanju Ukrajina će imati mogućnost da „snažnije odgovori“ na „provokacije“ Rusije.
General je primetio da uzimajući u obzir odnos snaga Kijev mora da traži „asimetrične načine za ratovanje“, naoružavanje brodova raketama „Brimston“ može biti jedno takvo rešenje.
Ranije je britanski list „Tajms“, pozivajući se na ukrajinski izvor saopštio, da London razgovara sa Kijevom o prodaji naoružanja. Reč je o raketama „Brimston“ koje je proizveo konzorcijum MDBA za brodove i avione. List navodi da ova visokotehnološka samonavođena raketa može da gađa veliki broj ciljeva odjednom. Kako su Sputnjiku izjavili u Ministarstvu odbrane Velike Britanije, reč je o sporazumu koji je još u junu sklopljen između Kijeva i Londona.
Ukrajinski političari i eksperti često istupaju sa izjavama o „agresivnom“ ponašanju Rusije. Pritom, Moskva je nekoliko puta izjavljivala da takve namere ne postoje u odnosu na druge zemlje. Kako je Sputnjiku izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko, isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini neće doprineti rešavanju konflikta, već će podstaći Kijev na provokacije u Donbasu.
Rakete Brimston - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
SVET
Britanski mediji: Ukrajina pregovara sa Velikom Britanijom o isporuci raketa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala