- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora Crne Gore u ponedjeljak u gluvoj sobi /video/

© Sputnik / Nebojša PopovićPodgorica
Podgorica - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore prihvatili su inicijativu predsjednika tog parlamentarnog tijela Milana Kneževića za kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora.
Kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i šefa specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića povodom aktuelnih dešavanja u bezbjednosnom sektoru biće održano u ponedjeljak, ali bez učešća javnosti.
Knežević je, obrazlažući inicijativu, rekao da se plaši da je ovih dana i nedjelja bezbjednosna situacija toliko kulminirala da posljedice mogu biti nesagledive.
„Moram da iskažem zabrinutost zbog ćutanja određenih institucija, ali još više zbog konfuzija kada se određene institucije oglase“, rekao je on.

ANB kao teatar

Dodao je da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), čast pojedincima, uvijek bila politizovana, ali da on kao poslanik neće dozvoliti da ANB postane Crnogorsko narodno pozorište ili opera.
„Doduše, mi u Crnoj Gori nemamo operu, ali imamo ANB“, rekao je on.
Knežević je kazao da kada je početkom godine otkrivena afera prisluškivanja mitropolita, političara i novinara, nije bilo ekspresne reakcije da se pronađu nalogodavci.
Podsetio je da su on i Andrija Mandić pet godina bili na mjerama tajnog nadzora i optužio je bivše čelnike ANB-a da su učestvovali u montaži državnog udara 2016. godine.
Knežević je rekao da niko ne reaguje kada optužuje ANB za to, kao što nijesu reagovali kada je Specijalno policijsko odjeljenje optužio da su učestvovali u montaži dokaza postavljenih u kući policijskog funkcionera Siniše Stojkovića i tražio da ispitaju da li je to plaćao ANB.
„Međutim, sada kada se otkrilo da je prisluškivan Katnić, sada nastaje teatar. Ovdje svako svakoga prisluškuje — kriminalni klanovi između sebe, i ANB za potrebe klanova i nalogodavaca, policija je prisluškivala ANB, Vojna bezbjednost prisluškivala policiju. Ovdje je problem što je prisluškivanje Milivoja Katnića trajalo godinama unazad i on je to vjerovatno znao“, rekao je Knežević.
Knežević je na sastanku saopštio da je SDT jutros pustio Dejana Peruničića, bivšeg direktora ANB-a, da se brani sa slobode. Knežević je kazao da bi Milivoje Katnić trebalo da bude predsjednik ribolovnog društva i da za njega važi pravilo da kad upeca ribu, poljubi je u glavu i pusti....
On je poručio Katniću da će mu olakšati u istrazi: „Dejan Peruničić je mogao da prima naloge samo od dvojice ljudi — Mila Đukanovića i Duška Markovića, sve ostalo za njega je boranija“.
Pozvao je SDT da Peruničiću da status svjedoka saradnika.

URA i Demokrate razmijenili optužbe

Potpredsjendik URE Miloš Konatar ponovio je stav svoje partije da je neophodna promjena Tužilačkog savjeta.
Potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da je Crnoj Gori potreban apolitičan i profesionalan Tužilački savjet. Reforme su neophodne, ali ne možemo da se neko zalaže za novi politički Tužilački savjet, a ekspertsku vladu, kaže Martinović.
I na današnjoj sjednici razmijenjene su optužbe između Konatara, predstavnika URE i Martinovića, iz Demokrata.
Danijel Živković, šef poslaničkog kluba DPS-a je saopštio da je kriza u bezbjedonosnom sektoru odraz političke krize u Crnoj Gori. On ističe da premijer Zdravko Krivokapić želi da smijeni ministra policije Sergeja Sekulića i direktora Uprave Policije Zorana Brđanina, ali mu dio vlasti to ne da, misleći na URU, dok sa druge strane postoje političke partije iz vlasti koje žele da smijene premijera Krivokapića i sve to utiče da se destabilizuje bezbjedonosni sektor.
Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović je, između ostaloga, kazao da su problemi u bezbjedodnosnom sektoru sada aktuelni što je on pod prethodnom vlašću srastao sa organizovanim kriminalom.
Marko Milačić, iz Prave Crne Gore, kazao je da Peruničić od danas treba da bude pod mjerama tajnog nadzora.
„Mi imamo paradoks, da je Katnić danas puštanjem Peruničića da se brani sa slobode postao saučesnik u sopstvenom prisluškivanju“, kazao je on i pozvao Katnića da bude svjedok saradnik.
„Sada je ugrožen život, u užem ili širem smislu, i Dejana Peruničića... On je danas pušten jer mnogo zna. Peruničić je danas mogao da bude na dvije adrese — kod Katnića ili Mila Đukanovića. On je kod Mila Đukanovića“, rekao je Milačić.
Dodao je da je on poslednji čovjek koji bi branio Katnića, ali da to sada radi i pozvao je parlamentarnu većinu da urgentno izglasaju tužilačke zakone.
„Pozivam Katnića da sada, možda prvi put u životu, stisne petlju i ovo dovede do kraja“, kazao je Milačić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala