- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ proizvedena u Srbiji od danas u upotrebi

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuska vakcina „Sputnjik Ve“
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), proizvedene na Institutu „Torlak“ u Beogradu, dobile su dozvolu za upotrebu od nacionalnog regulatora Agencije za lekove i medicinska sredstva, potvrdio je ministar u Vladi Srbije Nenad Popović.
„To znači da će vakcine ‘Sputnjik Ve’ mejd in Srbija od danas početi da se koriste na vakcinalnim punktovima širom Srbije“, rekao je za Tanjug Popović, koji je i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.
On je istakao da je do sada na „Torlaku“ proizvedeno blizu 1,5 miliona doza vakcina „Sputnjik Ve“, a da će do kraja godine biti proizvedeno najmanje četiri miliona doza.
„Kada nadležni organi procene da u Srbiji imamo dovoljno ruske vakcine za sopstvene potrebe, državno rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Vučićem, doneće odluku o izvozu vakcine ‘Sputnjik Ve’ van granica naše zemlje. Srbija je danas dovoljno snažna da pomaže drugim zemljama u okruženju i Evropi“, rekao je Popović.
On je podsetio da je proizvodnja vakcine „Sputnjik Ve“ na Institutu „Torlak“ započela u junu ove godine, kada su predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, zajednički označili početak proizvodnje u Srbiji.
Srbija je, dodaje, prva i jedina zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu „Sputnjik Ve“.
„Zahvalni smo našim ruskim prijateljima na spremnosti da sa nama podele znanje i tehnologije neophodne za proizvodnju ove vakcine. Ono što je za druge zemlje strogo čuvana tajna, Rusija je sa nama bila spremna da podeli kada nam je to bilo najpotrebnije. Tako to rade pravi prijatelji i mi im to nikada nećemo zaboraviti“, rekao je Popović.
Podsetimo, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Danica Grujičić danas će prva primiti vakcinu „Sputnjik Ve“ proizvedenu u Srbiji.
Ampule sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
RUSIJA
Posle „Sputnjika Ve“ stiže i „Sputnjik M“
Vakcina protiv kovida Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
RUSIJA
Prva studija u svetu: Treća doza „Sputnjika Lajt“ daje snažan imuni odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala