- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predlog Kijeva „Gaspromu“: Popust od 50 odsto za dodatne isporuke gasa

© Sputnik / StringerUkrajinskoj grupi zabranjeno učešće na koncertu zbog pesme na ruskom
Ukrajinskoj grupi zabranjeno učešće na koncertu zbog pesme na ruskom  - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Ukrajina predlaže ruskom gasnom gigantu „Gasprom“ popust od 50 odsto za isporuke gasa u Evropu preko ugovorom predviđenih 40 milijardi kubnih metara gasa dnevno.

„Ukrajina predlaže tu dodatnu mogućnost svim zemljama kojima je potreban tranzit. Želeli bismo da kao klijente vidimo evropske kompanije, ali ove dodatne mogućnosti dostupne su i ‘Gaspromu’ “, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, prenosi američka agencija „Blumberg“.

Imajući u vodu postojeće tarife za tranzit, Zelenski pretpostavlja da taj popust iznosi 50 odsto.
On je doda da je Ukrajina garantuje specijalne antikrizne uslove tranzita u slučaju isporuka preko onoga što je predviđeno ugovorom.
„Uveren sam, ako to ne uradimo odmah, gubici Evrope ove zime biće ogromni. Samo brzi koordinisani odgovor može da pomogne da se zaustavi kriza“, rekao je Zelenski.
Cene gasa u Evropi naglo su skočile poslednjih meseci. Od početka avgusta do kraja septembra cena se više nego udvostručila, a 6. oktobra dostigla je istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
RUSIJA
Putin: Gasna kriza u Evropi utiče i na Rusiju, ne želimo beskrajan rast cena gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala