- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

"Neka probaju": Putin o pokušajima da se ograniči rusko prisustvo na Arktiku

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaLedolomac Arktik
Ledolomac Arktik - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Pokušaji da se ograniči suvereno pravo Rusije da upravlja svojim teritorijalnim morem na Arktiku su uzaludni, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Mi delujemo na osnovu međunarodno priznatih dokumenata kojima smo se pridružili. Spremni smo da na osnovu tih dokumenata gradimo odnose sa svim državama sveta, uključujući i Evropsku uniju. Ali ako neko sa strane pokuša da, zaobilazeći ta međunarodno priznata dokumenta, ograniči naše suvereno pravo da upravljamo svojom sopstvenom teritorijom, a teritorijalno more je po međunarodnom pravu deo teritorije priobalne države, to je uzaludan pokušaj“, rekao je Putin na zasedanju međunarodnog kluba „Valdaj“.

Putin je ocenio i pokušaje da se ograniči rusko prisustvo na Arktiku, uključujući i u energetici.
"Neka probaju", rekao je predsednik.
On je istakao da je Rusija razvila sopstvenu strategiju osvajanja resursa na Arktiku i prilično je produktivna u Arktičkom savetu, gde su prisutne zemlje Evropske unije.
Prema rečima ruskog predsednika, o pitanjima saradnje na Arktiku razgovarao je na sastanku sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Ženevi.
„Spremni smo da nastavimo našu saradnju u širokom smislu sa svim zainteresovanim stranama na Arktiku na osnovu normi međunarodnog prava“, istakao je Putin.
Istovremeno je podsetio da se Rusija pridržava svih međunarodnih pravila o ekonomskoj zoni od 400 milja.
„Sada smo govorili o 'Severnom toku 2'. U skladu sa tim pravilima trebalo je da dobijemo odgovarajuću dozvolu od obalskih država Finske, Švedske, Danske kada čak nismo ni prolazili kroz njihovo teritorijalno more, nego kroz isključivu ekonomsku zonu tih država. To je u skladu sa međunarodnim pravom. Mi poštujemo to pravo, i od nas su svi tražili, uključujući i Evropljane, da delujemo u okviru tih međunarodnih pravnih normi. A šta oni, ne nameravaju da ih ispunjavaju, ili šta? Od nas zahtevaju da ih poštujemo, a oni sami ne nameravaju to da čine? E pa to se neće dogoditi“, poručio je lider Rusije.
Putin na Međunarodnom debatnom klubu „Valdaj“ u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
RUSIJA
Putin: Molba zapadnoj civilizaciji – držite se podalje od naše kuće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala