- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moldavija nezadovoljna velikodušnom ponudom Rusije – moguća potpuna obustava isporuka ruskog gasa

© Sputnik / Ilja PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Rusija je tokom dvodnevnih pregovora o novom gasnom sporazumu ponudila Moldaviji poštenu tržišnu cenu gasa sa dodatnim popustom od 25 odsto uz uslov da Kišinjev vrati dug u iznosu od oko 700 miliona dolara. Međutim, Moldavija je insistirala da cena bude dva puta niža od tržišne, saopštio je izvor upućen u pregovore.

„Jedini uslov za dobijanje popusta bila je isplata duga koji se nagomilavao tokom prethodnih godina za isporučeni gas u iznosu od otprilike 700 miliona dolara (bez Pridnjestrovlja)“, izjavio je neimenovani izvor, dodajući da je Kišinjevu ponuđen rok od tri godine za vraćanje duga.

Međutim, moldavska delegacija je, izgovarajući se odsustvom neophodnih novčanih sredstava, insistirala da cena gasa bude dvostruko niža od tržišne, napomenuo je on.
Prema rečima izvora, dogovor između Rusije i Moldavije nije postignut.

Moguća obustava isporuka ruskog gasa Moldaviji

Kako kaže taj izvor, sumnja se da će biti moguće zaključenje novog dugoročnog ugovora između „Gasproma“ i Moldavije pre 1. novembra, a postoje i rizici potpunog prestanka isporuka ruskog gasa Moldaviji nakon tog datuma.
S tim u vezi, moldavska premijerka Natalija Gavrilica izjavila je da Kišinjev ne priznaje istorijski dug za gas, zbog čega ne bi trebalo da bude deo pregovora sa „Gaspromom“ u vezi sa isporukama Moldaviji. Kako kaže, to je tema za poseban razgovor o kojem bi trebalo diskutovati u drugom kontekstu.
Premijerka je dodala da moldavska strana pokušava pragmatično da pregovara sa Rusijom i da se nada potpisivanju dugoročnog ugovora.
Pregovori su se odvijali kod zamenika šefa administracije ruskog predsednika Dmitrija Kozaka uz učešće članova vlade i predstavnika „Gasproma“. Na pregovorima su sa moldavske strane prisustvovali potpredsednici vlade Vladislav Kulminski i Andrej Spinu.
Podsetimo, Kišinjev trenutno od „Gasproma“ kupuje gas prema ugovoru koji je potpisan pre 13 godina. Prema tom ugovoru cene su vezane za cenu nafte.
Moldavska zastava ispod Trijumfalne kapije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2020
Nova moldavska predsednica: Nepošten dug Rusiji za gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala