- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Merkelova poslala dve važne poruke zemljama EU

© AP Photo / Yves HermanNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je zemljama Evropske unije, posle samita u Briselu, dve važne poruke — da bi države članice trebalo da prodube razgovore o tome kuda treba da ide evropski blok, kao i da mere koje preduzimaju za ublažavanje krize s cenama energije ne smeju da idu na račun tranzicije na obnovljive izvore energije.
Merkelova je navela da bi cilj razgovora trebalo da bude ublažavanje i rešavanje nesuglasica, kao što je aktuelan spor sa Poljskom oko vladavine zakona.
„Postoji pitanje nezavisnosti sudstva, ali postoji takođe fundamentalno pitanje kojim putem ide Evropska unija, šta bi trebalo da bude nadležnost EU, a čime bi trebalo da se bave države pojedinačno“, izjavila je Merkelova.
Ukoliko pogledate poljsku istoriju, vrlo je jasno da pitanje definisanja nacionalnog identiteta igra veliku ulogu, konstatovala je nemačka kancelarka.
„Ta uloga je istorijski drugačija u odnosu na zemlje koje su imale demokratiju odmah posle Drugog svetskog rata“, dodala je ona.
Merkelova je, govoreći o energetskoj krizi, kazala da srednjoročna ili dugoročna tranzicija vezana za snabdevanje energijom mora da ide u pravcu klimatske neutralnosti i da privremeni rast cena energije to ne sme da sputa.
Nemačka kancelarka je dodala da je diskusija lidera EU o nedavnim poskupljenjima energenata rezultirala čitavim nizom konkretnih mera koje države članice mogu da koriste kako bi reagovale u takvim situacijama ako bude potrebno, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala