- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Neće biti sastanka o sukobu u Ukrajini u skorije vreme, Putin je objasnio zašto

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom kontakata sa liderima Nemačke i Francuske Angelom Merkel i Emanuelom Makronom objasnio im je da su neadekvatni pozivi Kijeva da se sazove novi samit u „normandijskom formatu“ s obzirom na to da Ukrajina ne ispunjava prethode dogovore, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Lideri Rusije, Nemačke i Francuske održali su telefonski razgovor tokom koga su naši sagovornici veoma aktivno ubeđivali predsednika Rusije da se što pre održi samit u 'normandijskom formatu' na razumne prigovore Vladimira Putina o tome da Ukrajina još nije realizovala odluke sa prethodnog samita koji je održan u decembru 2019. godine u Parizu, a tamo su doneti vrlo konkretni sporazumi upućeni Kijevu koji se u potpunosti ignorišu“, rekao je Lavrov.

Lavrov je naglasio da je izjava ukrajinskog kolege Dmitrija Kulebe o tome da je Rusija navodno obećala Nemačkoj i Francuskoj da će održati sastanak ministara spoljnih poslova u „normandijskom formatu“ izvrtanje činjenica.
„Ako Kuleba govori da je Putin obećao da će sazvati sastanak ministara spoljnih poslova, to je već izvrtanje činjenica. On je samo obećao da će naložiti da se prouči kako je moguće postići produktivan samit, sastanak ministara spoljnih poslova“, naglasio je Lavrov.
Podsetimo, predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o situaciji u Donbasu 11.oktobra. Tokom razgovora sve strane su izrazile zabrinutost zbog situacije na jugoistoku Ukrajine prvenstveno jer proces rešavanja konflikta „šlajfuje“.
„Normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razmotrili pitanje rešavanja konflikta u Donbasu.
Samit je prethodno održan u Parizu 9. decembra 2019. godine.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
RUSIJA
Lavrov: Izjave Kijeva o „normandijskom formatu“– spoljnopolitička šizofrenija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala