- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kineski ugao: Polarni put svile će smanjiti tenzije na energetskom tržištu

© Sputnik / David Šolomovič / Uđi u bazu fotografijaLedolomac "Moskva" vodi karavan brodova kroz arktički led
Ledolomac Moskva vodi karavan brodova kroz arktički led - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Zajednički napori Rusije i Kine usmereni na razvoj transportne rute preko Arktika omogućiće da se smanji napetost na međunarodnom energetskom tržištu, piše kineski list „Global tajms“.

„Sve važnije postaje pitanje kako da se na bolji i efikasniji način osigura transport energenata, kao i njihova eksploatacija u pozadini komplikacija u oblasti snabdevanja energijom u različitim delovima sveta. Polarni put svile u poslednje vreme ponovo je privukao pažnju. Zahvaljujući zajedničkim naporima Rusije i Kine takvi projekti će, kako se očekuje, omogućiti da se smanje tenzije u energetici“, pišu kolumnisti kineskog lista.

Autori članka se pozivaju na kineske eksperte koji smatraju da će povećanje prevoza robe preko Arktika omogućiti da se značajno smanji trajanje pomorskog transporta iz Kine u Rusiju, međutim zbog teških vremenskih uslova na Severnom polu „teško da se mogu očekivati primetni rezultati rada u tom pravcu kratkoročno gledano“.
Prema rečima kineskih stručnjaka, uprkos ogromnim trgovinsko-ekonomskih mogućnostima povezanim sa razvojem arktičkog puta, postoje i objektivne poteškoće.
„Za razliku od tradicionalnih ruta, to je sezonski put: optimalni period za transport na Arktiku je od jula do septembra“, piše list, pozivajući se na nezavisnog stručnjaka, koji ističe da se taj period vremenom može povećavati zbog otapanja lednika.
„Standardni put iz Azije u Evropu prolazi kroz Malajski moreuz i Suecki kanal. Vodeni put iz Šangaja u Murmansk preko Arktika omogućiće da se transport traje skoro duplo kraće – oko 15 dana manje, a potrošnja goriva se može smanjiti za 20 odsto“, objašnjavaju stručnjaci.
Ruski ledolomac na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2020
Američki mediji: Kina i Rusija na Arktiku – „noćna mora“ za Ameriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala