- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Jokić, Gasol, Parker...“ – ko je „ignorisan“ u anketi najvećih NBA košarkaša u istoriji?

© Foto : FIBAŠpanski košarkaš Pau Gasol
Španski košarkaš Pau Gasol - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
NBA liga u četvrtak 21. oktobra u kasnim večernjim satima – po srednjeevropskom vremenu – objavila je kompletnu listu od 75 najboljih košarkaša, a povodom 75 godina od nastanka najjače košarkaške lige na svetu.
Pre nekoliko dana počela je jubilarna 75. sezona NBA lige i baš kao pre 25 godina, kada su čelnici objavili 50 najboljih u istoriji, ovoga puta na pomenuti listu dodato je još 25 imena.
Dugo se iščekivalo ko će ući na listu, a pojedini novinari i navijači na društvenim mrežama zagovarili su da bi Nikola Jokić trebalo da se nađe na listi najvećih.
Jokić, aktuelni MVP najjače košarkaške lige na svetu, ukoliko nastavi u ovakvom ritmu gotovo sigurno naći će se među 100 najboljih u istoriji NBA, međutim, pojedini su mislili da je već sada vreme da bude u 75.
Kod ovakvih lista uvek je nezahvalno polemisati oko toga ko zaslužuje, a ko ne, da se nađe na spisku, ali postoji nekoliko jako sumnjivih izbora.
Tu ne mislimo na Nikolu Jokića jer, iako je MVP, tek treba da dostigne najveće visine, ali da na listi ne budu Dvajt Hauard, Pau Gasol, Manu Đinobili, Toni Parker, Vins Karter, Kajri Irving drugi, a da pritom ima mesta za Entonija Dejvisa i Demijana Lilarda – to nema mnogo logike.
Radi se o košarkašima koji svako na svoj način zaslužuje da bude među velikanima, što je i slučaj sa Dejvisom i Lilardom, ali njih dvojica, baš kao i Jokić, još moraju da „gule“ da bi bili legitimni članovi ovog elitnog društva.
Možda i najveća sramota je što se Dvajt Hauard nije našao među 75 igrača, pogotovo kada mu se pogleda rezime – NBA šampion, osam puta Ol-star, tri puta najbolji defanzivac na svetu, pet puta lider u skokovima, a dva puta u blokadama...
Igrač koji bi trebalo da se nađe listi svakako je i Pau Gasol, bivši šanski košarkaš, koji je sa Lejkersima osvojio dve titule, a da je pritom bio najvažniji igrač uz Kobija Brajanta.
Isto je nejasno kako je bilo mesta za Lilarda, a ne za Vinsa Kartera, Trejsija Mekgrejdija, pa i Kajrija Irvinga.
Jasno je da ne mogu svi da budu zadovoljni, pa je tako NBA ispravila neke greške od pre 25 godina kada na listi najboljih nije bio Dominik Vilkins, pa je sada svrstan među elitu.
Možda za 25 godina na listi budu pomenuti košarkaši koji su sada „ignorisani“, pa se tako na neki način ispravi nepravda, ali činjenica je da je za neke trebalo da bude mesta u četvrta kada je lista saopštena.
Srbin je novi selektor Rusije!
Bogdanović pogađao trojke u razbijanju Dončićevog Dalasa
Amerikanci hoće da sruše sistem u Evropi
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala