- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Evroposlanici: Poljska se sve otvorenije protivi pretvaranju EU u periferiju Nemačke i Francuske

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropskog parlamenta u Briselu
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Bugarski poslanici u Evropskom parlamentu, predstavnici stranke BMRO „Bugarski nacionalni pokret“ Angel Džambaski i Andrej Slabakov kritikovali su rezoluciju EU o Poljskoj. Kako kažu, zemlje poput Poljske i Mađarske se sve otvorenije protive pokušajima pretvaranja EU u periferiju dve ili tri velike zemlje.
Nepriznavanje nadležnosti poljskog Ustavnog suda, političari su nazvali opasnim presedanom i primenom dvostrukih standarda.

„Zemlje poput Poljske i Mađarske, njihove konzervativne vlade, vraćaju Evropu tamo gde joj je mesto – to je Evropa pojedinačnih otadžbina. Budući da nismo periferija Nemačke ili Francuske, mi smo, uz svo dužno poštovanje, suverene zemlje“, istakli su bugarski evroposlanici.

Političari su izrazili ogorčenje zbog „liberalne utopije“ koja može da se primeti u EU. Po njihovom mišljenju, to je danas dovelo do povećanja cena električne energije, a sutra bi moglo da dovede do toga da će zemlje morati da odustanu od nuklearnih elektrana i uglja u celini u ime „u ime nekog tamo Zelenog sporazuma“.
Evroposlanici su primetili da EU sebi stvara veštačke probleme i veštačke neprijatelje.
„Apsolutno je neprihvatljivo govoriti o prvenstvu zakona EU nad nacionalnim zakonodavstvom, a posebno nad ustavima zemalja EU. Birokrate treba podsetiti da EU ima samo ovlašćenja koja su joj dodeljena u skladu sa sporazumima EU, kao i da u područjima u kojima i EU i nacionalne vlade mogu da deluju, EU može da se meša samo kada su njene akcije efikasnije. Te oblasti ne uključuju unutrašnji red i bezbednost, niti zakone koji određuju porodične odnose”, dodali su.
Ranije je poljski Ustavni sud doneo odluku da Poljska ima pravo na ocenu ustavnosti EU zakona i da je poljski ustav „stariji“ od evropskog zakonodavstva.
Sa druge strane, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekla je da će EK koristiti sve poluge svoje moći kako bi obezbedila primat evropskog zakonodavstva, naveo je RT.
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki pre samita EU u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
SVET
Premijer Poljske: Nećemo pokleknuti pred ucenama EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala