Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasador Rusije: Borba Srba i Rusa protiv revizije istorije i danas traje

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuski amabasador Aleksandar Bocan-Harčenko povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda
Ruski amabasador Aleksandar Bocan-Harčenko povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Srbi i Rusi su se kroz istoriju borili zajedno, a ta borba traje i danas protiv revizije istorije, ocenio je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, obraćajući se na manifestaciji „Dani slobode“ u Beogradu.
„Izražavam veliku zahvalnost gradu i gradonačelniku, na organizaciji i sprovođenju ‘Dana slobode’, veoma značajne manifestacije koja čuva sećanje na naše zajedničke podvige u Drugom svetskom ratu, na heroje koji su ratovali i izgubili živote, ali dobili i utvrdili našu slobodu i nezavisnost i naše zajedničke vrednosti koje su i sada u osnovi i temelju razvoja i Rusije i Srbije“, rekao je ambasador Bocan-Harčenko.
© Sputnik / Lola ĐorđevićRuski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko
Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko
Govoreći o značaju spomen-ploče crvenoarmejcima koji su poginuli u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu, Bocan-Harčenko je naglasio da širom Srbije ima puno mesta koja čuvaju uspomene na heroje.

„Juče i prekjuče je bio takođe značajan datum — 80 godina od tragedije u Kragujevcu. I to je isto tako veoma značajan i važan događaj za naše zajedničko sećanje. Mi smo se tada borili i sada se borimo protiv revizije istorije. Ovo je veoma važan domen, sfera naše saradnje i bilateralne i međunarodne“, precizirao je ambasador i dodao da postoje datumi u istoriji koji su bez razloga malo skrajnuti.

„Ovogodišnji Dani slobode osvrću se i na 1. novembar, dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu. Malo je zaboravljena saradnja i podrška tadašnje Rusije Srbiji u Prvom svetskom ratu. A ona je bila veoma značajna, da ne kažem presudna tokom svih zbivanja i borbi i pobede na kraju koja je dovela do oslobođenja Srbije i Beograda te 1918. godine. Živelo naše prijateljstvo i naša saradnja“, zaključio je ruski ambasador.
Dušan Svilar - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Čuvena „Kaćuša“ na Trgu Republike /video/
Koncert Aleksandrova na Trgu Republike u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
„Dani slobode“ - Solisti ruskog hora „Aleksandrov“ na Trgu Republike u Beogradu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala