- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sistematsko uništavanje odnosa sa Moskvom: NATO neosnovano proterao ruske diplomate

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
NATO ne raspolaže nikakvim činjenicama o navodnoj zlonamernoj aktivnosti proteranih službenika ruske diplomatske misije pri organizaciji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Moramo da shvatimo da je NATO sistematski uništavao odnose sa Rusijom, dajući prednost logici Hladnog rata. Takođe moramo da shvatimo da je uloga generalnog sekretara (NATO-a Jensa) Stoltenberga u tom procesu značajna. Jednostavno ne postoje nikakve činjenice koje svedoče protiv aktivnosti Rusa koje je NATO proterao“, napisala je Zaharova na Telegramu, komentarišući to što je Stoltenberg odbio da navede dokaze o navodnoj obaveštajnoj aktivnosti ruskih diplomata.

Takođe je predložila da se generalnom sekretaru Alijanse postavi pitanje koliko predstavnika zemalja NATO-a širom sveta vrši obaveštajnu aktivnost pod velom diplomata i novinara.
„Ako smatrate da je to nedopustivo – povucite iz Rusije operativne obaveštajce zemalja NATO-a“, poručila je Zaharova.
Ranije je Stoltenberg saopštio da je odluka o proterivanju ruskih diplomata iz Brisela doneta na osnovu obaveštajnih podataka, ali nije naveo bilo kakve dokaze za optužbe protiv Rusije.
Podsetimo, predstavnici NATO-a su potvrdili da su oduzeli akreditacije osmorici saradnika ruske Misije i naložili Rusiji da prepolovi broj članova stalne misije sa 20 na 10. Nakon toga je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva od 1. novembra obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika. Pored toga, takođe od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO u Rusiji i oduzimaju se akreditacije predstavnicima Alijanse.
Kule moskovskog Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
RUSIJA
Kremlj o odnosima sa NATO-om: Za tango je potrebno dvoje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala