- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija upozorava: Članstvo Ukrajine u NATO primoralo bi Moskvu na reakciju

© Sputnik / Mikhail Markiv / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i NATO-a
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Ulazak Ukrajine u NATO bio bi opasan korak koji bi primorao Moskvu da reaguje, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije za Sputnjik Andrej Rudenko.
Komentarišući izjavu ministra odbrane SAD Lojda Ostina koji je rekao da treće zemlje nemaju pravo veta na ulazak Ukrajine u NATO te da Vašington podržava Kijev u toj nameri, Rudenko je podsetio da to nije prvi put da takav stav iznose predstavnici članica Alijanse.

„Mi se ipak ne fokusiramo na zvaničan stav, nego na konkretne korake. Smatramo da bi to bio izuzetno opasan korak koji bi primorao Rusiju da reaguje na odgovarajući način. S obzirom da se tu radi o pregovorima između NATO-a i Ukrajine, na njima je da odluče kada je i šta potrebno, ali smo ih mi upozorili da će svaki korak imati posledice. NATO je upoznat sa našim stavom o Ukrajini“, istakao je Rudenko.

Takođe se osvrnuo na pisanje lista „Tajms“ o tome da Velika Britanija pregovara sa Ukrajinom o prodaji raketa, istakavši da isporuke oružja Kijevu sa Zapada mogu podstaći Kijev na provokacije u Donbasu.

„Ne verujemo da će vojne isporuke Ukrajini doprineti rešavanju konflikta u Donbasu. Smatramo da će to na neki način podstaći ukrajinske vlasti na moguće provokacije protiv samoproglašene republike“, rekao je Rudenko.

Kako je istakao, sukob u Donbasu trebalo bi da se rešava razumnim vršenjem pritiska na Ukrajinu da se vrati poštovanju Minskih sporazuma, a ne nekim vojnim načinima podrške.
Na samitu NATO-a u Briselu u leto 2021. godine lideri Alijanse podržali su pravo Ukrajine i Gruzije da se pridruže ovom savezu i izjavili da je potrebno da nastave reforme, ali nisu naveli vremenski okvir mogućeg ulaska ovih zemalja u organizacija.
Logo Pentagona u sali za brifinge u Arlingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
SVET
Pentagon: Vrata NATO-a otvorena za Ukrajinu i Gruziju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala