- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Učestali napadi na „Sputnjik Ve“ zasnovani na lažnim informacijama

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPakovanje vakcine protiv kovida "Sputnjik lajt"
Pakovanje vakcine protiv kovida Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije saopštio je da su informativni napadi na vakcinu protiv kovida „Sputnjik Ve“, zasnovani na lažnim informacijama, postali sve učestaliji u medijima, navodi se u saopštenju Fonda.
„Informativni napadi na vakcinu ‘Sputnjik’, zasnovani na lažnim i obmanjujućim informacijama dobijenim iz anonimnih izvora, postali su sve učestaliji u medijima. To se dogodilo nakon što su zvanična istraživanja pokazala da efikasnost vakcina mRNK protiv delta varijante kovida 19 pada ispod 50 odsto za samo pet meseci. Osim toga, oktobarski članak u medicinskom časopisu ‘The New England Journal of Medicine’ pokazao je da su vakcine zasnovane na vektorskoj platformi humanog adenovirusa, kao što je ‘Sputnjik lajt’, pokazale 10 puta jači imunitet na nivou antitela i T-ćelija od vakcina tipa mRNK“, objašnjava se u saopštenju.
Fond je takođe pozvao strane proizvođače vakcina koriste vakcinu protiv kovida „Sputnjik lajt“ kao buster dozu umesto što je napadaju.
„Umesto napada na ‘Sputnjik’, pozivamo zapadne proizvođače vakcina protiv kovida na bazi mRNK da razmotre mogućnost upotrebe jednokomponentne vakcine ‘Sputnjik lajt’ kao bustera za postizanje jačeg i dugotrajnijeg imuniteta“, ističe se u saopštenju.
Ranije su mediji javili da bi Evropska agencija za lekove mogla da počne sa ekspertizom ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u prvom tromesečju 2022. godine ukoliko dobije potrebne podatke do kraja novembra.
Korona virus vakcina - Sputnik Srbija
„Sputnjik Ve“

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u skoro 70 država sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala