- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: OZHO nastavlja da krije važne informacije o slučaju Navaljni

© Sputnik / Alekseй VitvickiйZgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu
Zgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Tehnički sekretarijat Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) nastavlja da skriva važne informacije o slučaju ruskog blogera Alekseja Navaljnog, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri organizaciji Aleksandar Šuljgin za Jutjub kanal „Solovjov uživo“.
„Tehnički sekretarijat i dalje krije važne podatke o tome da li je bilo video-zapisa i fotografija istražnih radnji koje je sprovodila grupa OZHO-a u Berlinu, kako su razdvajani uzorci u Hagu pre slanja ovih materijala u ovlašćene laboratorije OZHO-a“, primetio je Šuljgin.
On je istakao da Organizacija za zabranu hemijskog oružja krije od Rusije formulu supstance kojom je navodno otrovan Aleksej Navaljni.
„Formula supstance se ne obelodanjuje. Nemci su u odgovoru na naš poslednji zahtev jednostavno reprodukovali formulaciju... iz izveštaja OZHO-a o tome kako su izvršili tehničku pomoć, tj. pronašli u telu biomarkere inhibitora holinesteraze, koja ima strukturne karakteristike slične hemikalijama iz Dodatka 1.14.A i 1.15.A Aneksa Konvencije o hemijskom oružju i o tome je saopštio generalni direktor. Više ništa nisu rekli“, objasnio je on.
Ranije su Sjedinjene Američke Države i još 44 zemlje preko OZHO-a uputile Rusiji spisak pitanja o incidentu s Navaljnim i navele da će na odgovore čekati 10 dana. Moskva je poslala svoje odgovore dva dana kasnije i istovremeno pripremila kontrademarš OZHO-u kao odgovor na pismo iz više zemalja o slučaju blogera. U njemu je ruska strana zatražila od Tehničkog sekretarijata OZHO da preda Stalnoj misiji Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Švedske u OZHO kopije verbalne note i priloženih dokumenata.

Slučaj „Navaljni“

Navaljni je hospitalizovan u Omsku 20. avgusta prošle godine nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Nakon pregleda, omski lekari su kao glavnu dijagnozu naveli metabolički poremećaj, koji je izazvao oštru promenu šećera u krvi. Za sada nije jasno čime je ono bilo prouzrokovano, ali prema omskim lekarima, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.
Kasnije je on avionom prebačen u Nemačku, a nemačka vlada je kasnije objavila, pozivajući se na vojne lekare, da je Navaljni navodno otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.
Nemačka je potom saopštila da su zaključke nemačkih stručnjaka potvrdile laboratorije u Švedskoj i Francuskoj, a da paralelno, na zahtev Berlina, sopstveno istraživanje sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja.
Kremlj je s tim u vezi saopštio da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova je tada naglasilo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zvanični zahtev o ovoj situaciji: u roku od mesec dana Rusija je Nemačkoj poslala nekoliko zahteva za pravnu pomoć o situaciji sa Navaljnim, ali odgovori na nisu primljeni ni od Nemačke, kao ni od OZHO.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je skoro godinu dana nakon incidenta saopštilo da je to bila planirana provokacija s ciljem diskreditacije Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala