- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Kapitalizam je prevaziđen, samo suverene države mogu da odgovore na izazove

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
U svetu je nastupila epoha promena i one su sve dublje i fundamentalnije, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin. On je dodao da je svet proteklih decenija preživljavao civilizacijsku krizu.
„Transformacija, čiji smo svedoci i učesnici, je drugačijeg profila u odnosu na one koje su se više puta dešavale u istoriji čovečanstva“, rekao je on.
To nije prosto pomeranje balansa snaga ili naučno-tehnološki pomak, već sistemske promene u svim pravcima – od sve komplikovanijeg geofizičkog stanja naše planete do sve paradoksalnijih tumačenja šta je čovek i u čemu je smisao njegovog postojanja, dodao je on.

„Poslednja decenija umnogome podseća na kinesku poslovicu: ‘ne daj bože da živiš u vreme promena’. Ali, mi u toj epohi već živimo, želeli mi to ili ne. I promene su sve dublje i sve fundamentalnije“, rekao je ruski predsednik u govoru na Međunarodnom debatnom klubu „Valdaj“ u Sočiju.

Takođe je primetio da je svet trebalo već da se privikao na nepredvidivost, ali do toga nije došlo.
Prema njegovim rečima, svet za sada nije stekao uporište nove ravnoteže a „pobednici na Olimpu“ su shvatili da i njima izmiče zemlja ispod nogu.
„Tražili smo to uporište, ali treba priznati da nismo za sada uspeli da ga nađemo, a oni koji su se posle Hladnog rata osetili pobednicima nedavno su osetili da, bez obzira na to što su se popeli na sam Olimp, na tom Olimpu izmiče zemlja ispod nogu čak i njima i niko nije u stanju da zaustavi taj trenutak ma kako divan se on činio“, izneo je ruski predsednik svoje viđenje.

Postojeći model kapitalizma prevaziđen

Putin je ocenio i da je postojeći model kapitalizma prevazišao sam sebe.
„U okviru tog modela više ne postoji izlaz iz zamršenog kruga protivrečnosti“, istakao je on.
Prema rečima ruskog predsednika, samo suverene države su sposobne da odgovore na zahteve građana i izazove.
Prema njegovim rečima, bezbednost je danas glavni imperativ u svetu, a današnje stanje u svetu je produkt neuspeha u izgradnji međunarodnih odnosa posle Hladnog rata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala