Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Osam decenija od streljanja nedužnih civila u Šumaricama: Moleban i Veliki školski čas /video, foto/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICMoleban povodom godišnjice od masovnog stradanja civila u Šumaricama
Moleban povodom godišnjice od masovnog stradanja civila u Šumaricama - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Navršava se 80 godina od kada su nemačke okupacione snage u kragujevačkim Šumaricama streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima i oko 300 đaka i nastavnika. Kod spomenika „Prekinut let“ tradicionalno je održan Veliki školski čas.
Pomenu u Šumaricama u Kragujevcu prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Moleban, pomen stradalima, služio je episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom, a nakon toga predsednik Vučić položio je venac kod spomenika „V3“, podignutom na mestu gde su 21. oktobra 1941. godine nemačke okupacione snage streljale đake i profesore kragujevačke gimnazije.
Vence su položili i ministri u Vladi Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, Vojske Srbije, verskih zajednica, Grada Kragujevca, SUBNOR-a, kao i učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICVeliki školski čas u Šumaricama
Veliki školski čas u Šumaricama - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Veliki školski čas u Šumaricama
Obeležavanju su prisustvovali ministri Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i brojni građani. Takođe, bili su prisutni i ambasador SAD Entoni Godfri, potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot, predstavnici ambasada Poljske, Slovačke, Austrije, Francuske, Belorusije, Palestine, Kazahstana.
U Srbiji se 21. oktobar obeležava kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.
To je spomen na 21. oktobar 1941. godine, kada su nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima i oko 300 đaka i nastavnika tadašnje Muške gimnazije.
Streljanje je bilo odmazda za pogibiju deset i ranjavanje 26 nemačkih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na Treći bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta.
Na ovaj dan se u spomen-kompleksu Šumarice tradicionalno održava Veliki školski čas, uz prigodan muzičko-scenski program.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić položio venac kod spomenika u Šumaricama
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio venac kod spomenika u Šumaricama - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio venac kod spomenika u Šumaricama
Na Velikom školskom izvedena je poema „Crni dan“ Duška Radovića, prva poema namenski napisana za tu manifestaciju, a koja je izvedena 1971. godine.
Dramski prikaz režirao je Dragan Jakovljević, a poemu je izvelo 12 glumaca Knjaževačkog teatra sa gostujućim glumcem iz Milošem Lazićem, u saradnji sa Kragujevačkim teatrom.
Veliki školski čas u Šumaricama kao komemoracija održava od 1957. godine, a od 1961. ta manifestacija se održava kod Spomenika streljanim đacima i profesorima, koji je te godine i otkriven.
Veliki školski čas kraj spomenika streljanim đacima i profesorima prvi put je održan 1957. godine i od tada je u programu učestvovalo više od 50.000 učesnika, napisano na desetine poema, originalnih muzičkih i književnih dela.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICSpomen-park „Kragujevački oktobar“ u Šumaricama
Spomen-park „Kragujevački oktobar“ u Šumaricama - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Spomen-park „Kragujevački oktobar“ u Šumaricama
U spomen na žrtve streljanja čitav prostor Šumarica je 1953. godine pretvoren u spomen-park, a memorijalni kompleks obuhvata površinu od 352 hektara na kojoj se nalazi 30 masovni grobnica.
U okviru kompleksa nalazi se 10 spomenika koji su podignuti na humkama streljanih, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala