Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi poslovi srpskih privrednika na sastancima u Dubaiju

© Foto : Sputnjiku ustupila Privredna komoora SrbijePredstavnici Srbije na svetskoj izložbi u Dubaiju
Predstavnici Srbije na svetskoj izložbi u Dubaiju - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Kompanije, institucije i startapovi iz Srbiji, koji učestvuju na tematskoj nedelji „Svemir“ Svetske izložbe u Dubaiju, na centralnom poslovnom događaju u Biznis habu Srbije imali su oko stotinu sastanaka sa privrednicima i naučnicima Azije, Evrope, Amerike i Afrike i očekuju da dogovori i uspostavljena saradnja ubrzo rezultiraju konkretnim poslovima.
„Svi kontakti ostvareni tokom boravka na Svetskoj izložbi na tematskoj nedelji Svemir dobra su osnova za izgradnju dalje poslovne komunikacije, a sve je u rukama samih privrednika i njihove upornosti i spremnosti“, ističe Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku industriju PKS.
Kompanije su imale veoma dinamičan program, učestvovale su na „Space Business Forum-u'' gde su se upoznale sa razvojem svemirskih tehnologija, istraživanjima svemira i korišćenjem resursa. Na Američkom paviljonu razgovarali su sa predstavnicima „Boinga“, „Džejkobsa“, „Lokid Martina“ i „Starlab Oazisa“ o mogućnostima saradnje i zajedničkih poslova, a održani su brojni bilateralni sastanci i sa predstavnicima UAE, Slovačke, Meksika, Litvanije, Sirije, Argentine i drugih država, podseća Raičevićeeva.

„Kompanijama su otvorena vrata Aerospejs haba u Slobodnoj zoni Dubaija gde već posluju svetski giganti poput Lufthanze, Dženeral elektrika, Erbasa i Amazona, a naše firme imaju povlastice prilikom registracije, zakupa prostora i poslovnog umrežavanja“, dodala je predstavnica PKS-a.

Nastup na „Ekspo 2020 Dubai“ privrednici vide kao priliku za širenje na druga tržišta, od Hongkonga do Njujorka, ali i da se Srbija pozicionira u kosmičkoj industriji i poveže sa svemirskim agencijama u Evropi, Aziji, Americi.
„Na ’Ekspo 2020 Dubai‘ upoznali smo nekoliko novih potencijalnih partnera kojima smo ponudili naše proizvode. Nakon Dubaija očekujemo početak pregovora za konkretne poslove. Treba biti strpljiv i uporan jer ovakvi poslovi traže vreme od predstavljanja do realizacije“, ističe Jelena Ekmedžić iz kompanije „Konelek“.
„Svetska izložba u Dubaiju omogućila nam je kontakte sa predstavnicima kompanija iz avio-industrije koje ne bismo mogli lako da ostvarimo samostalno. Zahvaljujući PKS i kancelariji u Dubaiju ostvareni su značajni kontakti, ovo je sjajna inicijativa i uvek ćemo se rado odazivati“, dodaje Ekmedžić.
Iz kompanija Saga Siniša Ljubojević je ovim povodom kazao da ova firma ima odlična iskustva kako na tematskoj nedelji Svemir tako i na sajmu „IKZ Giteks“ gde su se takođe predstavili.
„Iako najviše radimo na domaćem tržištu imamo i reference na Bliskom istoku, a Dubai nam je odlična prilika da na jednom mestu, velikom broju potencijalnih korisnika ponudimo naše proizvode i usluge“, rekao je Ljubojević.
lSpejs tek Midl ist“ je kompanija koja već dve decenije posluje u UAE i bavi se softverskim rešenjima za industriju brodskog transporta nafte i gasa.
Vlasnik ove kompanije Veselin Banković kaže da su kompanije iz Srbije veoma konkurentne i mogu odlično da se pozicioniraju na tržištima Bliskog istoka u svim segmentima biznisa od IT do industrije hrane, zahvaljujući kvalitetu proizvoda, ali i inventivnosti, inovativnosti i kreativnosti naših ljudi.
Otvaranje Biznis haba Srbija, prema rečima Bankovića, velika je podrška našim privrednicima da se što bolje snađu na stranom tržištu, kvalitetno informišu o svim uslovima poslovanja, predstave i promovišu.
PKS saopštava da su privrednici u prostoru Biznis haba predstavili i svoja dostignuća u oblasti avionskih i svemirskih tehnologija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala