- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Negodovanja u Bugarskoj: Ruski reaktori su dobri za „Kozloduj“, ali ne i za „Belene“ – zašto?

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska nuklearna elektrana "Belene"
Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov izrazio je nezadovoljstvo neočekivanom odlukom bugarske vlade početkom godine da ponovo obustavi izgradnju nuklearne elektrane „Belene“, za koju su već bili isporučeni ruski reaktori, i umesto toga započne izgradnju novog kapaciteta u „Kozloduju“.
„Zbog čega moraju to da rade u 'Kozloduju'? Zašto je reaktor, koji nije pogodan za ugradnju u 'Belene', iz nekog razloga odjednom postao veoma dobar za 'Kozloduj'?”, rekao je Ovčarov, dodajući da oni koji se zalažu za odustajanje od elektrane „Belene“ treba da traže mišljenje stručnjaka, a ne da „prosto brbljaju“.
Prokomentarisao je i učešće Sjedinjenih Američkih Država u prebacivanju ruskih reaktora iz nuklearke „Belene“ u „Kozloduj“.
„Ko ne želi da 'Belene' bude izgrađena? Ne želi američki ambasador u Bugarskoj Hero Mustafa. Veoma sam prijatno iznenađen što se po prvi put jedan američki ambasador slaže da u Bugarskoj treba postaviti ruski reaktor. Ali eto šta oni žele, da to ne bude u nuklearki 'Belene', već u 'Kozloduju'. U redu, ali zašto to može da se uradi u 'Kozloduju', a ne u 'Belene'?“, izjavio je bivši ministar.
Prema mišljenju Ovčarova, bez implementacije nuklearne elektrane „Belene“, bugarski energetski sektor nema šanse.
„Ako želimo da imamo neku budućnost kao država sa stabilnim snabdevanjem električnom energijom, nemamo drugu šanse osim 'Belene'“, konstatovao je.
Komentarišući temu obnovljivih izvora energije, istakao je da je u današnjem svetu nemoguće rešiti probleme povezane sa klimatskim promenama i bezbednošću isporuke energenata uz pomoć palijativnih rešenja.
„Razvoj energije samo na bazi obnovljivih izvora je nestabilno rešenje. Nuklearna energija je jedini čisti drugi izvor energije koji ništa ne zagađuje“, rekao je bivši ministar za „bTV“.
Podsetimo, u januaru je postalo jasno da Bugarska može da prekine izgradnju nuklearne elektrane „Belene“ u korist druge nuklearne elektrane „Kozloduj“. Početkom godine je u bivši premijer Bojko Borisov prvi put govorio o takvoj mogućnosti upravo nakon saveta Amerike. Za „Belene“ su već bila sagrađena dva reaktora koje je Rusija izgradila 2017. godine.
Pritom, još u 2020. godini je Bugarska napravila tender za izbor strateškog investitora projekta u kome je učestvovala Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC), ruski „Rosatom“, Korejska korporacija hidro i nuklearne energije, američka hidro elektrana „Stim pover“ i francuska „Framatome SAS“. Pritom u junu prošle godine su se „Rosatom“, „Framatom SAS“ i „GE Stim pover“ ujedinili u konzorcijum kako bi učestvovali na tenderu.
Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
REGION
Amerika umešala prste: „Veliki brat“ gura ideju da se ruski reaktori prodaju u staro gvožđe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala