- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: EMA bi mogla da izvrši ekspertizu „Sputnjika Ve“ početkom 2022.

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Evropska agencija za lekove (EMA) mogla bi da počne sa ekspertizom ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u prvom tromesečju 2022. godine ukoliko dobije potrebne podatke do kraja novembra, piše agencija Rojters.
Ekspertiza vakcine do kraja godine nije moguća, jer EMA nema sve podatke, navodi Rojters pozivajući se na izvore.
„Odluka EMA (o vakcini ‘Sputnjik Ve’) do kraja (2021) sada apsolutno nije moguća“, istakao je izvor.
Ako se regulatoru dostave potrebne informacije u navedenom vremenskom okviru, „odluka bi mogla biti doneta u prvom tromesečju sledeće godine“.
Izvršni direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev izjavio je početkom septembra da će se uzajamno priznavanje ruskih i stranih vakcina protiv virusa korona desiti do kraja ove godine.
Sredinom jula Dmitrijev je najavio da Ruski fond za direktne investicije očekuje da će ove jeseni Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Evropska agencija za lekove (EMA) priznati „Sputnjik Ve“.
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u skoro 70 država sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.
Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više nego što je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala