- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj računa da će Evropa registrovati rusku vakcinu protiv kovida

© Sputnik / Alekseй MaйševMoskovski Kremlj i crkva Svetog Vasilija Blaženog
Moskovski Kremlj i crkva Svetog Vasilija Blaženog - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Kremlj očekuje da će ruska vakcina protiv kovida uskoro dobiti evropski sertifikat, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Rad na tome je u toku (registraciji ruske vakcine u Evropi), očekujemo da će on biti završen i naša vakcina dobiti sertifikat koji je zaista trebalo da dobije, sa našeg stanovišta, odavno“, rekao je portparol Kremlja.
On je dodao da postoje određena tehnološka neslaganja u pogledu kompletnosti dostavljenih dokumenata i informacija kako bi evropska agencija registrovala rusku vakcinu.
Takođe je skrenuo pažnju na činjenicu da „evropska agencija i dalje govori o nedostatku nekih informacija“.
„Naše Ministarstvo zdravlja i druge institucije, Ruski fond za direktne investicije, bave se time“, objasnio je Peskov. Prema njegovim rečima, „sada se radi isključivo o tehničkim formalnostima“.
„I oni će biti rešeni“, uveren je portparol.
Proces međusobnog priznavanja vakcinacije protiv kovida od strane Rusije i Evrope mogao bi biti brži od registracije vakcine „Sputnjik Ve“ u Evropskoj uniji, dodao je Peskov.
„Paralelno sa ovim u toku je proces međusobnog priznavanja vakcinacije – to je drugačiji proces, to su takođe pregovori koje naše Ministarstvo zdravlja vodi sa Evropskom unijom. Ovde se verovatno može računati i na bržu dinamiku uzajamnog priznavanja vakcinacije, čina vakcinacije, koji će omogućiti našim građanima da se slobodno kreću po Evropskoj uniji, oni građani koji su ovde vakcinisani našim vakcinama“, objasnio je on.
Ranije su mediji javili da bi Evropska agencija za lekove mogla da počne sa ekspertizom ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u prvom tromesečju 2022. godine ukoliko dobije potrebne podatke do kraja novembra.
Korona virus vakcina - Sputnik Srbija
„Sputnjik Ve“

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u skoro 70 država sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala