- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Evropski parlament obezvredio naziv nagrade „Saharov“ dodelivši je Navaljnom

© Foto : Press-služba Mosgorsuda / Uđi u bazu fotografijaRuski opozicionar Aleksej Navaljni tokom suđenja u Moskvi
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni tokom suđenja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Odluka Evropskog parlamenta da blogeru Alekseju Navaljnom dodeli nagradu „Za slobodu misli“ koja nosi ime po akademiku Andreju Saharovu obezvređuje sam naziv nagrade, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Smatramo da takva odluka Evropskog parlamenta verovatno značajno obezvređuje značenje tih reči (sloboda misli). Poznajemo Evropski parlament, poštujemo taj organ. Ali niko ne može da nas natera da poštujemo takve odluke“, prokomentarisao je portparol ruskog predsednika.
Kremlj smatra da takve odluke „donose ljudi koji jednostavno ne raspolažu pouzdanim informacijama konkretno u priči sa tim osuđenikom“.
Podsetimo, Evropski parlament dodelio je nagradu „Saharov“ ruskom blogeru i opozicionaru Alekseju Navaljnom. Nagrada se dodeljuje istaknutim ljudima i organizacijama koji, prema mišljenju poslanika EP, daju značajan doprinos zaštiti ljudskih prava i fundamentalnih evropskih vrednosti.
Nagrada je ustanovljena 1988. godine, a prošle godine dobitnice su bile žene Belorusije. Nagrada nosi ime po sovjetskom fizičaru, jednom od lidera pokreta za ljudska prava u SSSR-u, dobitniku Nobelove nagrade za mir Andreju Saharovu. Laureat dobija diplomu i ček od 50.000 evra.
A ko je zapravo Navaljni i kojim se metodama služi u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ objašnjava Ljubinka Milinčić:
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni u sudu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
SVET
Brisel: Nagrada „Saharov“ ove godine ide Navaljnom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala