- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Uslov za pristupanje Srbije EU – priznavanje hrvatskog jezika“: HAZU poslala predlog premijeru

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICZagreb - obećani grad za Ukrajince?
Zagreb - obećani grad za Ukrajince? - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Hrvatska akademija nauka i umetnosti (HAZU) predložila je vladi da kao jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji zatraži da zvanični Beograd, kako navode, "javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i nezavisan standardni jezik i jedan od službenih jezika EU", prenela je agencija Hina.
Izjavu o tome je doneo Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU, a prihvatila ju je Uprava Akademije i sada je ona službeni stav HAZU, koji je osim medijima dostavljen i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.
Odbor je, navodi se u saopštenju HAZU, izjavu doneo "uzimajući u obzir činjenicu da kulturna i javna tela Srbije, kao i institucije koje se finansiraju iz njenog budžeta, učestalo već godinama poriču postojanje hrvatskoga jezika i njegove istorije i prisvajaju hrvatsku književnu baštinu, a osobito hrvatsku književnost Dubrovnika, obrazlažući to tezom da su dubrovački pisci navodno pisali na srpskom jeziku".
Odluka je, kažu doneta i zbog činjenice da se u obrazovnom programu u školama Srbije hrvatski jezik navodno "lažno prikazuje kao srpski jezik koji se samo naziva hrvatskim imenom", preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala