- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Direktor CIA o sajber pretnjama: Ne potcenjivati Rusiju

© AP Photo / /Carolyn KasterCIA
CIA - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Kina je sada glavna pretnja Sjedinjenim Američkim Državama u sajber sferi, ali ne treba potcenjivati mogućnosti Rusije, izjavio je direktor CIA Vilijam Berns.
„Sa stanovišta širokih mogućnosti u čitavom spektru novih tehnologija, mislim da je verovatno Kina glavna pretnja, ali nikada ne bih potcenjivao potencijal ruskog rukovodstva da odlično koristi niz alata u sajber-prostor sa ciljem da utiče na sve, počev od narušavanja političkog funkcionisanja u našoj zemlji“, rekao je Berns govoreći na Univerzitetu Stanford.
S tim u vezi, dodao je iza do sada izvedenih sajber napada verovatno stoje hakeri, a ne država.

„To bi mogle da budu kriminalne grupe koje su se bavile sajber iznudama nedaleko od Sankt Peterburga, sudeći prema najnovijim informacijama koje sam video. Predsednik Rusije Vladimir Putin se ne ustručava da kontroliše svoju teritoriju. To je bila tema razgovora između američkog predsednika Džozefa Bajdena i njega, važnost te kontrole, konstatovao je direktor CIA.
Podsetimo, Putin i Bajden dogovorili su se na samitu u Ženevi u junu da pokrenu dijalog o sajber bezbednosti. Održane su četiri runde stručnih konsultacija pod okriljem saveta bezbednosti dveju zemalja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala