- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Češka preispituje odnose sa Rusijom i Kinom

© Flickr / Sébastien AvenetZastava Češke
Zastava Češke - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Nacrt programa nove vodeće češke koalicije, koju čini pet liberalnih partija, predviđa i reviziju odnosa sa Rusijom i Kinom, kao i primenu takozvanog „zakona Magnitskog“, saopštio je član radne grupe za pripremu programa Martin Dvoržak.
Na parlamentarnim izborima u Češkoj, koji su se održali sredinom meseca, pobedila je liberalna koalicija „Zajedno“, koja je objedinila „Građansku demokratsku partiju“, pokret „TOP 09“ i „Hrišćansko-demokratski pokret“.
Posle toga, koalicija je najavila spajanje sa drugom liberalnom koalicijom koju čini partija „Pirati“ i pokret „Nezavisnih gradonačelnika“, koja je zauzela treće mesto. Drugo mesto je osvojila vladajuća partija „ANO“ premijera Andreja Babiša.

Flert sa rusofobnim snagama

Poraz partije „ANO“ na parlamentarnim izborima u Češkoj bio je u velikoj meri posledica objavljivanja „dosijea Pandora" o spoljnom mešanju i trebalo je da natera vlasti Ukrajine i Poljske da razmisle o tome da koketiranje sa rusofobičnim snagama ne dovodi do lojalnosti globalnih struktura, izjavila je ranije Sputnjiku član Odbora za međunarodne odnose Državne dume Rusije Jelena Panjina.

„Babiš je sebe pozicionirao kao desničara i evroskeptika što nije u potpunosti odgovaralo Briselu i globalističkim snagama. Činjenica da je Babiš u poslednje vreme bio u kontaktu sa rusofobičnim snagama nije ga spasila kazne", rekla je poslanica.

Ona je napomenula da bi se politika Praga posle izbora mogla odraziti na odnose sa Moskvom.

„Stiče se utisak da smena vlasti u Pragu mora konačno da uključi Češku u ‘antiruski skup’ u Centralnoj i Istočnoj Evropi, stvori preduslove za sprovođenje još strožijeg i konfrotacijskog kursa u odnosu prema Moskvi", dodala je Panjina.

Zaoštravanje odnosa između Rusije i Češke

Prag je sredinom aprila osumnjičio ruske specijalne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.
Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata i izjavila da su optužbe apsurdne i izmišljene. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.
Zatim je češka vlada isključila „Rosatom" iz spiska kandidata za učešće na tenderu u izgradnji novog energetskog bloka nuklearne elektrane „Dukovani".
Kremlj je primetio da su neosnovane češke optužbe na račun Moskve nanele veliku štetu odnosima dveju zemalja, a takođe su ukazale na to da su optužbe deo velike kampanje Zapada protiv Moskve.
U maju je vlada Rusije unela Češku u spisak neprijateljskih država na kome se nalaze i SAD.
Češki premijer Andrej Babiš - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
SVET
Češka: Opozicija dobila više glasova, Babiš čeka Zemana za mandat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala