Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vjosa Osmani oštro odgovorila šefu evropske diplomatije

© Tanjug / AP/STRVjosa Osmani
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Vjosa Osmani, predsednica privremenih institucija u Prištini pozvala je danas evropske zvaničnike da podrže akcije protiv kriminala na Kosovu, izrazivši nadu da zvaničnici EU ubuduće neće davati "jednostrane i neosnovane izjave".
Osmanijeva je ovom izjavom zapravo mislila na visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja, koji je rekao da Kosovo ne bi trebalo da preduzima "jednostrane akcije", posle izvedene operacije kosovske policije na severu, prenosi Ljajmi.
„Nadam se da u budućnosti zvaničnici EU neće davati jednostrane i neosnovane izjave, koje samo mogu da povećaju tenzije i da ometaju naše napore za vladavinu prava u svakom kutku Kosova. Drago mi je što je danas bilo razmišljanja. Pozdravljam izjavu gospodina Blinkena“, rekla je Osmanijeva na konferenciji za medije.
Komentarišući Izveštaj o napretku Kosova koji je objavila Evropska komisija, Osmanijeva je navela da nije saglasna sa nekim stavovima zvaničnika Evropske unije u vezi sa postupcima kosovske policije.
Pozivajući se na Izvještaj, koji sugeriše da bi trebalo preduzeti dodatne mere za borbu protiv kriminalnih aktivnosti „uključujući korupciju i ilegalne prelaze granice“, ona je rekla da bi zvaničnici EU ubuduće trebalo da podržavaju Kosovo po ovim pitanjima.
"Tražimo od svih zvaničnika EU da ostanu verni ovim izjavama, tako da kad god institucije Kosova koje sprovode zakon bore protiv kriminala i šverca u svakom kutku naše zemlje, uključujući i sever, imamo njihovu podršku, a ne protivljenje", rekla je Osmanijeva.
Ona je naglasila da je njen stav jasan, a to je da „ne postoji kompromis u borbi protiv kriminala i korupcije, što je već i dokazano“, preneo je Kosovo onlajn.
Pogledajte i kako je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja odgovorio Osmanijevoj i optužio je prištinske vlasti da šire propagandu Prištine o napretku i multietničnosti, koja nije u skladu sa realnošću:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala