- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Usvojena zajednička izjava u Moskvi: Saradnja sa talibanima – neophodna

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaSastanak u moskovskom formatu. Konsultacije o Avganistanu
Sastanak u moskovskom formatu. Konsultacije o Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Zemlje-učesnice „moskovskog formata“ složile su se da je saradnja sa talibanima (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) neophodna nezavisno od pitanja njihovog zvaničnog priznanja, navodi se u zajedničkoj izjavi nakon sastanka.

„Konstatovano je da je dalju praktičnu saradnju sa Avganistanom neophodno graditi uzimajući u obzir novu stvarnost, a to je dolazak na vlast pokreta 'Taliban', bez obzira na to da li međunarodna zajednica zvanično priznaje novu avganistansku vladu“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Donatorska konferencija pod pokroviteljstvom UN

Učesnici sastanka u „moskovskom formatu“ pozvali su na pružanje humanitarne i ekonomske pomoći Avganistanu u cilju obnove zemlje.
S tim u vezi, strane su predložile pokretanje kolektivne inicijative za što brže održavanje donatorske konferencije pod pokroviteljstvom UN.
„Izražena je zabrinutost zbog ispoljene aktivnosti zabranjenih terorističkih organizacija u Avganistanu. Strane su potvrdile spremnost da nastave sa pružanjem pomoći radi osiguranja bezbednosti u Avganistanu u cilju unapređenja regionalne stabilnosti“, navodi se u tekstu.

Formiranje inkluzivne vlade

U zajedničkoj izjavi učesnika sastanka ističe se i važnost formiranja inkluzivne vlade u Avganistanu.
„Tokom sastanka razmotreni su izgledi za razvoj vojno-političke situacije u Avganistanu. Istaknuta je važnost formiranja inkluzivne avganistanske vlade koja odražava interese svih etnopolitičkih snaga zemlje, kao ključnog puta za promovisanje međuavganistanckog nacionalnog pomirenja“, navodi se u saopštenju.
U pregovorima u Moskvi učestvovali su predstavnici 10 zemalja regiona i delegacija talibana, a glavne teme su bile vojno-politička situacija u Avganistanu nakon dolaska talibana na vlast, humanitarna saradnja i formiranje inkluzivne vlade.
S tim u vezi, potpredsednik talibanske vlade i šef delegacije Abdul Salam Hanafi izjavio je po završetku razgovora da su talibani ocenili da je sastanak održan u „moskovskom formatu“ bio dobar i da je protekao u „prijateljskoj atmosferi“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala