- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Topli doček na obali Dunava: 99-godišnji crvenoarmejac se seća oslobađanja Beograda /foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićLav Kačević, poslednji živi crvenoarmejac koji je učestvovao u oslobađanju Jugoslavije od nacizma sa novinarkom Sputnjika Oliverom Ikodinović
Lav Kačević, poslednji živi crvenoarmejac koji je učestvovao u oslobađanju Jugoslavije od nacizma sa novinarkom Sputnjika Oliverom Ikodinović
 

 - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Uz intoniranje nacionalnih himni Srbije i Rusije i bogat kulturno-umetnički program, u Ambasadi Srbije u Moskvi obeležena je 77. godišnjica od oslobođenja Beograda, kojoj je prisustvovao i Lav Kacevič, poslednji živi crvenoarmejac koji je učestvovao u oslobađanju Jugoslavije od nacizma.
U dvočasovnom programu učestvovali su brojni ruski solisti, pevačke i muzičke grupe, a posebno je bilo dirljivo obraćanje devedesetdevetogodišnjeg Kaceviča koji se sa puno emocija prisetio ratnih strahota i svog učešća u oslobađanju Beograda.
© Sputnik / Olivera IkodinovićGosti na svečanosti
Lav Kačević, poslednji živi crvenoarmejac koji je učestvovao u oslobađanju Jugoslavije od nacizma


 - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Gosti na svečanosti
On je ispričao da je ratovao u Smolensku, gde je bio ranjen, da je učestvovao u oslobađanju Moskve, Lenjingrada i Staljingrada, a da je potom otišao dalje u Evropu – Ukrajinu, Moldaviju, Rumuniju i Jugoslaviju.
U Srbiju je stigao iz susedne Rumunije i još pamti kako su crvenoarmejci, izloženi paljbi i bombama, probijali kroz neprijateljske položaje i kako su ih na obalama Dunava toplo dočekali, kako je rekao, jugoslovenski partizani.
Dočekani su „zagrljajima”, a takva bliskost je, kako je naglasio, osećaj koji se ne može opisati.
Posle rata još jednom je posetio Srbiju, gde je obišao mesta gde su vođene borbe i gde se sreo sa ratnim saborcima iz Srbije. Bio je to „još jedan topao susret“.
Otpravnik poslova ambasade Republike Srbije u Moskvi Slavoljub Carić je istakao veliki doprinos Crvene armije u oslobađanju naše zemlje, ali je istovremeno i upozorio da se danas susrećemo sa pokušajima prekrajanja istorije, kada pobednike predstavljaju kao gubitnike, a često osvajače kao pobednike i oslobodioce.
© Sputnik / Olivera IkodinovićSa moskovskim Savetom veterana nastavljena je tradicija obeležavanja važnog datuma iz naše slavne prošlosti.
Sa moskovskim Savetom veterana nastavljena je tradicija obeležavanja važnog datuma iz naše slavne prošlosti. - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Sa moskovskim Savetom veterana nastavljena je tradicija obeležavanja važnog datuma iz naše slavne prošlosti.
„Mi smo dužni da se suprotstavimo takvim pokušajima“, naglasio je Carić.
On je veteranima Crvene armije poželeo dobro zdravlje , sreću i blagostanje.
„Da živi bratstvo srpskog i ruskog naroda..!“, podvukao je Carić.
Prvi savetnik ambasade Republike Srbije Snežana Pavlović je izrazila zadovoljstvo što je u ambasadi Srbije zajedno sa moskovskim Savetom veterana nastavljena tradicija obeležavanja veoma važnog datuma iz naše slavne prošlosti. Ona je rekla da je proslava obeležavanja oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu počela u našoj prestonici još juče, koncertom solista hora „Aleksandrov“ na glavnom trgu u Beogradu.
„Imajući u vidu aktuelne tendencije u odnosu na Drugi svetski rat jasno nam je da se taj rat nije završio i da traje do danas, ali se vodi drugim sredstvima i na drugom frontu. Veoma je važno da su Rusija i Srbija i danas zajedno u borbi za očuvanje svetlog sećanja na sve oni koji se nisu vratili iz rata i sećanja na našu slavnu pobedu. U nama su geni pobednika i uvereni smo da ćemo pobediti i u ovoj bici”, istakla je Pavlovićeva.
© Sputnik / Olivera Ikodinović„U nama su geni pobednika i uvereni smo da ćemo pobediti i u ovoj bici”, istakla je savetnica
„U nama su geni pobednika i uvereni smo da ćemo pobediti i u ovoj bici”, istakla je savetnica - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
„U nama su geni pobednika i uvereni smo da ćemo pobediti i u ovoj bici”, istakla je savetnica
Ratni veterani, njihovi potomci i drugi gosti ambasade minutom ćutanja odali su počast svim stradalima u Drugom svetskom ratu.
Prikazan je i film o Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu i ulozi i herojstvu Crvene armije u oslobađanju glavnog grada Srbije.
Zgrada na uglu ulica Kneza Miloša i Kralja Milana pod zaštitom je države, a obeležavanje tragova Crvene armije daće joj još veću vrednost. - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2020
EKSKLUZIVNO Pojavila se ruska poruka „Provereno min net“ usred Beograda ― grad hitno reagovao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala