- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Talibani: Dobar sastanak u Moskvi

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaTalibani: Dobar sastanak u Moskvi
Talibani: Dobar sastanak u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) su ocenili da je sastanak održan u „moskovskom formatu“ bio dobar i da je protekao u „prijateljskoj atmosferi“, rekao je potpredsednik talibanske vlade i šef delegacije Abdul Salam Hanafi po završetku razgovora.
„Cenimo i pozdravljamo rusku inicijativu. Imali smo dobar sastanak“, rekao je on.
Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Amir Han Mutaki je dodao da su se svi učesnici razgovora složili po pitanju saradnje sa talibanskom vladom i odmrzavanja finansijskih sredstava, ali da su bili različitog mišljenja kada je reč o sastavu vlade.
Predstavnik političkog dela talibanskog pokreta Anas Hakani rekao je da talibani ulažu napore u cilju međunarodnog priznanja vlade, navodeći da bi to bilo od koristi svima.
Kako je istaknuto, vlada koju su formirali talibani nije konačna i slede reforme.
Upućivanje ambasadora Avganistana u Rusiju nije bilo tema o kojoj se diskutovalo tokom današnjih razgovora, ali ekonomska saradnja jeste, rekli su predstavnici talibana.

Zašto se lider talibana ne pojavljuje u javnosti

Hakani je objasnio i da se lider talibana Hajbatula Ahundzada nalazi u Avganistanu ali da se ne pojavljuje u javnosti jer strahuje od mogućeg napada američkih dronova.
Mediji su ranije spekulisali da je on poginuo tokom terorističkog napada.
„Živ je i nalazi se u Avganistanu. Vazdušni prostor zemlje nije bezbedan, pojavljuju se američki dronovi“, rekao je Hakani novinarima.
U pregovorima u Moskvi učestvovali su predstavnici 10 zemalja regiona i delegacija talibana, a glavne teme su bile vojno-politička situacija u Avganistanu nakon dolaska talibana na vlast, humanitarna saradnja i formiranje inkluzivne vlade.
Članovi pokreta Taliban na sastanku o Avganistanu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
RUSIJA
Moskva: Talibani će biti priznati kao vlast u Avganistanu kada ispune obećanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala