- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: Predlog o održavanju Saveta Rusija-NATO ostaje na snazi

© REUTERS / POOLGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Predlog NATO o sazivanju Saveta Rusija-NATO ostaje na snazi i Alijansa čeka reakciju Moskve, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.
„Predlog o sazivanju sastanka Saveta Rusija-NATO i dalje je na snazi. Čekamo reakciju Rusije“, rekao je on na konferenciji za novinare uoči početka sastanka Severnoatlantskog saveta na nivou ministara odbrane.
Stoltenberg je dodao da je Alijansa svesna koliko su složeni odnosi sa Rusijom, ali nastavlja da stremi ka njihovom poboljšanju, uključujući dijalog u okviru formata Savet Rusija- NATO.

„Veoma nam je žao što smo se našli u takvoj situaciji. Uvereni smo da je, kada raste napetost, važno nastaviti dijalog. Mi se i dalje zalažemo za dijalog s Rusijom u okviru Saveta Rusija-NATO“, naveo je šef NATO.

Odluka Rusije u vezi sa misijom NATO ne doprinosi dijalogu, ali Alijansa ostaje otvorena za kontakte i nastaviće da procenjuje aktivnosti Moskve, rekao je on.

Berlin za što skorije održavanje Saveta Rusija-NATO

Nemačka se zalaže za to da Savet Rusija-NATO bude održan što pre i smatra da je taj format važna platforma za nastavak dijaloga, naveo je predstavnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Kristofer Burger.
„NATO, kao i pre, prema Rusiji primenjuje dvostruki pristup, s jedne strane jača svije potencijale odbrane i obuzdavanja, a s druge, spremna je za dijalog“, rekao je Burger.

Odluka Moskve

Podsetimo, Moskva od 1. novembra, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro saradnika ruske Misije pri Alijansi, obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je istorija pogoršanja odnosa Moskve i Alijanse počela kada je tadašnji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili „izdao zločinačko naređenje za napad na grad Chinvali“ 2008. godine.
Tada je, podsetio je Lavrov, Rusija insistirala na sazivanju Saveta Rusija-NATO radi razmatranja ove situacije, ali je američki državni sekretar (u to vreme Kondoliza Rajs) to kategorički odbila.
On je istakao da Moskva polazi od premise da NATO treba da učini prvi korak ka normalizaciji odnosa sa Rusijom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Pripadnici NATO snaga u vojnoj bazi u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Šojgu upozorava: NATO povećava prisustvo kod granica Savezne države
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala