Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Šta god da uradi Srbija, uvek će biti velikosrpsko - da li je to jedini argument“

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz“ da ne shvata da neko može biti protiv projekta „Otvoreni Balkan“.
On kaže kako se pita zašto bi bilo ko, a posebno od Bošnjaka, imao bilo šta protiv te ideje.
„Mi danas radimo sa Albanijom i Severnom Makedonijom na projektu da tokom 2023. godine potpuno izbrišemo granice za ljude koji prelaze preko tih granica. Imate međunarodno ustanovljene granice, dakle, međunarodno priznate zemlje, i BiH i Srbija, itd. Ali vi time olakšavate i Bošnjacima koji bi iz Pazara, Sjenice, Tutina uvek došli u BiH, ili obrnuto“, objasnio je Vučić.
Podsetio je da ima veliki broj Srba koji bi iz Bijeljine, Banjaluke da idu za Beograd bez granica, i obrnuto.
To bi sve, kako podvlači, značilo našim ekonomijama.
Vučić kaže da će Srbija sa Albanijom i Severnom Makedonijom imati potpuno otvorene granice za kamione koji će imati jedinstvene radne dozvole, što je važno za tržište Balkana.
„A što nemamo s Bosnom i Hercegovinom? Ja moram da pitam, osim činjenice da neko priča gluposti kako je to, kada nas u Srbiji napadaju, velikoalbanski projekat, a svuda drugo je to velikosrpski projekat. Ja samo molim da vi pitate, eto, pitajte ih vi šta im smeta u tom projektu i šta je velikosrpsko u tom projektu“, dodao je on.
Vučić je kazao da šta god da uradi Srbija, šta god kaže uvek će biti sve velikosrpsko.
„Da li je to jedini argument koji neko ima? Da li neko 30 godina nakon rata ne može da razume da mi moramo da se ekonomski povezujemo i da će to naše izjednačavanje poreza, carina, podsticaja za dolazak investitora doneti mnogo više drugim zemljama u regionu nego Srbiji“, podvukao je on.

O odbijanju „Otvorenog Balkana“

Rekao je da ne vidi smisao odbijanja „Otvorenog Balkana“, jer je to projekat koji je prilika da svi mogu da zarađuju više.
„Sve mogu da shvatim. I borbu za izbore. Borbu za glasove. Sve mogu da shvatim, ali ovo protiv “Otvorenog Balkana”, ova hajka koja se vodi, to zaista ne mogu da razumem. Još nisam čuo ni jedan jedini jasan argument protiv toga. Oni će da kažu, mi imamo Berlinski proces. I neka kažu. Imamo. Berlinski proces je ok. Ali ovo je više od Berlinskog procesa“, ukazao je Vučić.
On je istakao da ovaj projekat otvara još bližu saradnju i šire mogućnosti i veće poverenje.
„I ovo mi sami pravimo. I sami odlučujemo“, podsetio je on.
Kazao je da je za sve u regionu strašno važno da čuvamo mir i da gledamo kako da ekonomski sarađujemo.
Vučić je, na pitanje da li je zabrinut za stanje u Bosni i Hercegovini rekao da je o tome govorio posebno kada je boravio u Sloveniji, ne toliko na samom Samitu o Zapadnom Balkanu, već na partijskom skupu Evropske narodne partije (EPP).
„Kada sam slušao razlike i istupe pojedinaca, pošto sam bio jedan od retkih koji su slušali sve govornike iz BiH i svih delova našeg regiona baš sam bio zabrinut, jer sam video potpuno različita viđenja, drugačiji sadržaj suštinskih stvari o kojima su ljudi koji su dolazili iz BiH govorili“, objasnio je on.
Vučić je kazao da ne postoji stvar koju bi mogao da uradi, ili bilo ko drugi, a da neko kaže, izvinite, to je dobro, vredno, zarad boljih odnosa.
„To sve govori o tome koliko smo daleko otišli u svemu tome“, konstatovao je on.

O situaciji u Bosni i Hercegovini

Što se tiče situacije unutar BiH, Vučić kaže da Srbija, u skladu s Dejtonskim sporazumom, ima specijalne veze s Republikom Srpskom.
"Poštujem rukovodstvo RS, ne bih da govorim ništa protiv njih, ali ne govorim, kao što ste primetili, ni ništa protiv bošnjačkog i hrvatskog rukovodstva. To je moj princip. Ako nešto oni žele da kažu protiv mene, to je uredu, ali ja ne želim ništa da govorim protiv njih“, rekao je on.
Vučić kaže da Srbija tokom sledeće godine završava auto-put do Požege.
„Odatle možemo da radimo od Kotromana do Višegrada auto-put. Odatle je samo 100 kilometara, 97-98 kilometara, zavisi koji pravac uzmete do Sarajeva. Mi time postižemo dve velike stvari. Približićemo time Sarajevo i Beograd da će biti na manje od tri sata, i to normalne vožnje. Ali ne samo Sarajevo i Beograd, jer ima mnogo Sarajlija koji vole Beograd i mnogo Beograđana koji vole Sarajevo“, kazao je on.
Vučić je istakao i da će se tim putem približiti i Novi Pazar i Sarajevo, i da će time naši Bošnjaci, Bošnjaci iz Srbije da se osećaju jednako blizu i Beogradu i Sarajevu i nikakvih problema neće biti.
„Videćete da njihova država Srbija brine o njima. Mi nemamo problem s tim. Želimo samo da budemo spojeni i da spojimo naše ekonomije. Ako počnemo da radimo, ako se okrenemo ekonomiji, onda će mnoge druge priče postati manje važne“, uveren je on, preneo je Tanjug.
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
REGION
Novi regionalni planovi — bez Srbije: Krije li se iza svega sabotaža „Otvorenog Balkana“?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala