Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sputnjik otkriva: Kako će se primenjivati kovid propusnice koje se uvode u Srbiji

© REUTERS / REUTERS TVKovid propusnice na aplikaciji mobilnog telefona
Kovid propusnice na aplikaciji mobilnog telefona - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da se u Srbiji uvedu kovid propusnice, ali koje će se primenjivati samo posle 22 sata, saznaje Sputnjik. To je posle sednice Kriznog štaba potvrdila premijerka Srbije Ana Brnaić.
Do 22 časa će sve funcionisati kao do sada, a posle će za klubove, restorane, svadbe i žurke, odnosno za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, biti obavezne kovid propusnice.
"Od subote 23. oktobra, od 22 časa, uvodimo kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, tako da nećete moći da budete u zatvorenom bez validne kovid propusnice", izjavila je premijerka Ana Brnabić.
Rekla je da je bilo problema oko fotografija na kovid propusnicama, tako da one neće imati fotografije već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu, bilo ličnu kartu ili pasoš ili drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.
Brnabićeva je najavila da će vlada predlog o uvođenju kovid propusnica usvojiti sutra na redovnoj sednici vlade.

Šta je potrebno za kovid propusnicu

Premijerka je objasnila da kovid propusnice koje se uvode, ne podrazumevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i PCR test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom korona virusu ne stariju od sedam meseci.
Ona je rekla da kada se radi o vakcinama ona podrazumeva da druga doza vakcine nije data pre više od 210 dana odnosno sedam mseci.
"Za strance je potreban digitalni EUsertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata. Nadamo se da će ovo pospešiti vakcinaciju. Ovo je nama jedini način da pobedimo korona virus", rekla je Brnabić.
Prema njenim rečima, sertifikat će moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona.
"Kovid redar će skenitrati Ku-Ar kod koji pokazuje da li je sertifikat validan", rekla je Brnabić i dodala da će članovi Kriznog štaba držati predavanja u školama i fakultetima.
Kako kaže, ako imate veliku skepsu prrema vakcinaciji, to nije problem samo za epidemiju korona virusa, već i za vakcinaciju prema drugim bolestima koje su nbestale a koje bi zato mogle da se vrate.
"Vakcina je najveća tekovina savremene medicine i nauke. Krećemo od subote i molim sve da zbog sebe i bližnjih, ali i mladih ljudi, poštuju mere. Da nosimo maske u zatvorenom, na otvorenom kada nema distance i da se vakciništemo. Vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija", zaključila je Brnabić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala